Ministerstvo financí se zaměří na živnostníky. Chystá sjednocení jejich odvodů a daní

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: ČTK

Alena Schillerová
Alena Schillerová
3
Fotogalerie

Ministerstvo financí připravuje zákon, který nabídne malým živnostníkům sjednocení daní a odvodů do jedné paušální platby. Místo obíhání tří úřadů a vyplňování několika formulářů by v budoucnu stačilo zaplatit jen jednu paušální daň, čímž by živnostníci vyřídili najednou daň z příjmu i zdravotní a sociální pojištění. „Celková výše tohoto paušálního odvodu by se měla v příštím roce pohybovat v rozmezí 5400 až 5500 korun měsíčně,“ upřesnil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec s tím, že daň by z toho měla tvořit 500 korun.

Jeden paušální odvod by se měl týkat živnostníků s příjmem do jednoho milionu korun, kteří jsou osvobození od DPH a kterých je v České republice kolem půl milionu. „Chceme jim tak ušetřit čas, peníze i stres, které jsou s plněním odvodových povinností spojeny,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s tím, že by jim odpadla povinnost podávat daňové přiznání i hrozba daňových kontrol.

„Živnostníci pak nemusí platit účetní, daňového poradce ani dělat žádné papíry,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zákon by mohl platit už příští rok, případně s širší daňovou reformou o rok později. Paušální daň by měla být dobrovolná.

Jedná se o další krok směrem k pravicovým voličům, který Babišova vláda udělala. Hnutí ANO například podpořilo návrh ODS na zvýšení limitu pro využití výdajových paušálů u živnostníků z nynějšího jednoho milionu korun zpět na dva miliony.

„Gratuluji Andreji Babišovi, že si po pěti letech u vlády všiml, že malí živnostníci jsou v Česku doslova decimováni. Jeho náhlé prozření považuji jen za další marketingový trik,“ pochybuje o premiérových úmyslech předseda ODS Petr Fiala.

Občanští demokraté nicméně jednotnou paušální daň také prosazují a minulý týden vyzvali premiéra k jednání o tom, jak pomoci živnostníkům.

Svaz průmyslu a dopravy sjednocení odvodů vítá. „Ministerstvo financí ovšem zatím nevysvětlilo, jak nový paušální odvod ovlivní příjmy důchodového systému. Takové propočty nás velmi zajímají,“ řekla mluvčí svazu Eva Veličková. O dopad na důchody se bude zajímat i šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček. „Aby se nestalo, že když skončí aktivní život, tak zjistí, že mají nízké důchody,“ řekl.