Rekordní vklady i vyšší zisk. Moneta úspěšný rok promítne do dividend

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016. Zdroj: profimedia

Čistý zisk Monety Money Bank byl loni 5,2 miliardy korun a meziročně stoupl o 0,3 procenta. Banka tak navrhla dividendu devět korun za akcii, což je 88 procent konsolidovaného čistého zisku za loňský rok. Moneta Money Bank je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF.

Objem klientských vkladů meziročně vzrostl o 19,6 procenta na rekordních 400 miliard korun. Portfolio výkonných úvěrů kleslo o 2,3 procenta na 264 miliard korun. „Naše strategie růstu klientských vkladů byla úspěšná a dosáhli jsme jí při zachování nákladové disciplíny a udržení stability úvěrových portfolií. Moneta také potvrdila svou pozici lídra v oblasti online bankovnictví v České republice. Rok jsme zakončili s vynikající kapitálovou pozicí, která umožňuje vedení společnosti navrhnout dividendu ve výši devět korun na akcii,“ uvedl předseda představenstva Monety Tomáš Spurný. Za rok 2022 činila dividenda osm korun na akcii.

Celkové provozní výnosy loni dosáhly 12,1 miliardy korun, meziročně je to podobný výsledek. Čistý úrokový výnos meziročně klesl o 7,9 procenta na 8,6 miliardy korun. Podle banky jsou za poklesem vyšší náklady na financování, aby Moneta mohla svým klientům nabídnout zajímavé úročení vkladů. Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně vzrostl o 14,2 procenta na 2,6 miliardy korun. „Toho bylo dosaženo díky provizím z prodeje produktů třetích stran, jako je pojištění a investiční fondy, které k celkovému výsledku přispěly částkou 1,5 miliardy korun, tedy o 40,1 procenta více než v roce 2022,“ uvedla banka. Celkové provozní náklady meziročně vzrostly o 2,4 procenta na 5,7 miliardy korun.

Banka podle analytika XTB Tomáše Cverny překonala odhady trhu v čistém zisku, nicméně u provozních výnosů zaostala mírně za očekáváním. „Ve čtvrtém čtvrtletí mírně zaostal čistý zisk za odhady zejména díky pokračujícímu růstu nákladů na financování,“ podotkl.

Čistý zisk meziročně rostl tempem 15 procent, což představuje solidní dynamiku, doplnil analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. V provozní rovině klesly čisté úrokové výnosy, které souvisí se zdražením depozit. Nicméně na celoroční bázi výrazně klesly náklady rizika. Kvalita úvěrového portfolia je tedy velmi dobrá. Investory podle něj povzbudil i návrh na dividendu devět korun na akcii. Akcie Monety na pražské burze v 10:30 rostly o 0,8 procenta na 101 Kč.

Celkový počet klientů loni meziročně vzrostl o 3,7 procenta a ke konci roku dosáhl 1,6 milionu.

Banka dnes také zveřejnila svůj střednědobý výhled na období 2024 až 2028, předpokládá dosažení kumulovaného čistého zisku ve výši 27,7 miliardy korun, což je o 32 procent více než kumulovaný čistý zisk doručený v předchozích pěti letech.