Renesance stavebního spoření pokračuje, regulace popoženou růst

...

... Zdroj: s

V novostavbách bývalého areálu modřanského cukrovaru budou sociální byty.
Novostavby v developerském projektu Nové Chabry.
Novostavby v developerském projektu Nové Chabry.
Novostavby v developerském projektu Nové Chabry.
Novostavby v developerském projektu Nové Chabry.
16
Fotogalerie

O pět procent by mohl v letošním roce vzrůst počet nově uzavřených smluv ve stavebním spoření. 

Zájem o stavební spoření, které je využíváno nejen jako spořicí, ale také úvěrový produkt, by měl nadále růst. „V letošním roce očekáváme, že počet nově uzavřených smluv meziročně poroste o pět procent,“ říká Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Pozitivní vyhlídky na rok 2017 také potvrzují samotné stavební spořitelny. „Pro letošní rok počítáme s dalším nárůstem v řádu jednotek procent,“ uvedl Tomáš Kofroň, tiskový mluvčí z Českomoravské stavební spořitelny.

Stavební spořitelny tak navážou na úspěšný rok 2016, kdy podle údajů Ministerstva financí uzavřely zhruba 403 tisíc nových smluv o stavebním spoření, což byl meziroční růst o osm procent. Některé z nich také výrazně překonaly trh. „Loňský rok byl pro nás úspěšný. Wüstenrot – stavební spořitelna vykázala v roce 2016 nárůst počtu uzavřených smluv (bez navýšení) o více než 24 procent v porovnání s rokem 2015,“ uvádí Jiří Janeček, tiskový mluvčí Wüstenrot.

Podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy můžou růst stavebních spořitelen také popohnat regulace ČNB.

Vše o devizových intervencích čtěte zde

Ty omezily maximální LTV (podíl výše úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti) u poskytovaných hypoték na 95 procent. Od dubna také banky budou moci poskytnout u úvěrů s LTV v pásmu 80 až 90 procent jen 15 procent hypoték. „Toto opatření přinese zhoršení dosažitelnosti hypotečního financování a zvýšení požadavku na vlastní zdroje žadatelů o úvěr a vedlejším účinkem tohoto opatření bude nárůst poptávky po úvěrech na dofinancování,“ uvádí Kovanda. 

Stavební spoření ale stále zůstane nejvýznamnější v oblasti rekonstrukcí nemovitostí kvůli nízkým úrokovým sazbám a průměrným objemem půjčených peněz.

Zatímco v případě stavebního spoření si lidé půjčují průměrně 600 až 700 tisíc korun, v případě hypotečních úvěrů už sumu kolem dvou milionů korun.