Revolut přepsal ceníky. Podraží investování i výběry z bankomatu

Uživatelé Revolutu zaplatí od března podstatně vyšší poplatky ze svých investic a klesne rovněž počet obchodů, které lze uskutečnit bezplatně.

Uživatelé Revolutu zaplatí od března podstatně vyšší poplatky ze svých investic a klesne rovněž počet obchodů, které lze uskutečnit bezplatně. Zdroj: profimedia.cz

Platit je možné i fyzickou kartou.
Uživatelé základního, bezplatného investičního „tarifu“ Revolutu od března uskuteční zdarma jen jediný obchod měsíčně, dříve to byly tři.
3
Fotogalerie

Obchodování na platformě Revolut bude dražší. Uživatelé od března zaplatí podstatně vyšší poplatky ze svých investic a klesne rovněž počet obchodů, které mohou uskutečnit bezplatně. Zatímco investor dosud z majetku v hodnotě milionu korun platil stokorunu ročně, nově to bude 1200 korun. Revolut zdražuje i některé další položky ceníku. Je to logický krok, jak využít rostoucího počtu uživatelů a sílící aktivity drobných investorů, soudí ekonomové.

"Změny nejsou velké, ale evidentně nikdo nemá rád limity jakéhokoli druhu poplatků, takže vím, že někteří zákazníci mohou být s těmito změnami nespokojeni," uvádí Stefan Bogucki z Revolutu. Změny podle něho ovšem odpovídají firemnímu tempu rozvoje. "Revolut stále inovuje a přidává nové funkce, které nikdo jiný na trhu nenabízí," dodává Bogucki s tím, že Revolut v současnosti optimalizuje některé své služby i funkce. 

Revolut nalákal spoustu klientů na levné obchodování a teď je chce vytěžit. Obecně zároveň zejména od počátku loňského roku výrazně roste počet individuálních investorů. Z nich zejména ti mladí, včetně českých, s oblibou využívají platformy typu Revolutu,“ uvádí šéf Aleš Prandstetter, výkonný ředitel společnosti eFrank.cz, která radí klientům s investicemi.

Například jen v lednu podle analytické společnosti Piper Sandler, která monitoruje aktivitu na burzách, vzrostl objem obchodů uskutečněný prostřednictvím on-linových platforem o 23 procent. 

Uživatelé základního, bezplatného investičního „tarifu“ Revolutu zároveň od března uskuteční zdarma jen jediný obchod měsíčně, dříve to byly tři. Podstatně klesne počet volných obchodů i v případě tandemu pokročilejších placených tarifů. Neomezené obchodování zdarma nabídne jen nejvyšší tarif Metal, který vyjde na zhruba čtyři stokoruny měsíčně.

Platforma s ambicí stát se plnohodnotnou digitální bankou rovněž zavádí limity pro počet měsíčních výběrů z bankomatu bez poplatku či minimální poplatek třiceti korun za výběr po vyčerpání pěti bezplatných měsíčně. Poplatek také zaplatí uživatelé převádějící peníze do zemí Evropské unie, Velké Británie a Švýcarska. Vyjádření Revolutu k důvodům změny poplatkové strategie redakce zjišťuje. 

Revolut si od spuštění v roce 2015 získal oblibu jednoduchostí, ovládáním přes mobilní aplikaci i nastavením cen. Nabízel založení účtu přes mobilní telefon, výběry v zahraničí zdarma a kurzy výhodnější než v klasických bankách. Své služby poskytuje ve třiceti zemích světa. V Česku má služba přes 200 tisíc klientů, celosvětově ji používá více než dvanáct milionů lidí. Deník E15 rovněž publikoval rozhovor s ředitelkou růstu Revolutu pro střední Evropu.