Rozdíl v platech mužů a žen je nejvyšší kolem 40 let

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Platová nerovnost mezi muži a ženami je nejvyšší ve středním pracovním věku, mezi nejmladšími i nejstaršími zaměstnanci jsou rozdíly výrazně nižší. Celkově průměrné platy mužů převyšují průměrné platy žen přibližně o 29 procent. Vyplývá to z analýzy služby Platy.cz, která porovnala průměrné platy mužů a žen v celé ČR.

Mezi zaměstnanci do 24 let činí rozdíl 20 procent, nižší než průměrný je tento poměr i v kategorii 25 až 34 let, kde je 23 procent. Nepoměr mezi mužskými a ženskými platy však dramaticky roste mezi 35 až 44 lety, kdy je vůbec nejvyšší a představuje 42 procent. Poté se mírně snižuje (v rozmezí 45 až 54 let jde o 34 procent). Na konci produktivního věku je pak rozdíl vůbec nejnižší, těsně pod dvaceti procenty.

„Skutečnost, že nejvyšší rozdíl mezi průměrnými platy mužů a žen je ve středním produktivním věku, si vysvětlujeme zejména nastupováním na rodičovskou dovolenou, na níž v ČR odcházejí téměř výhradně ženy. Během ní svou kariéru fakticky na několik let přeruší, zatímco muži naopak právě v tomto věku intenzivně postupují na vyšší posty. V nižším věku se vliv mateřské dovolené projevuje výrazně méně. Ve věkové kategorii 55 let a více se už příležitosti vyrovnávají,“ komentoval zjištění analytik služby Platy.cz Zdeněk Němec.

Platy.cz je služba, která uživatelům dovoluje bezplatně a anonymně porovnat výši aktuální mzdy i benefitů v rámci pozice, regionu nebo praxe. Obsahuje údaje o více než 65.000 respondentech a 400 pozicích ve 39 pracovních oblastech.

Pavel Páral: Nízký plat je lepší než dávka