Rozpočet Řecka za letošní rok překvapil, je v přebytku

Primární rozpočtové hospodaření řecké vlády bez zahrnutí dluhové služby se za prvních sedm měsíců letošního roku dostalo do přebytku asi 2,5 miliardy eur (64,5 miliardy korun). Rozpočet ústřední vlády tak výrazně překonává plán, který pro toto období počítal s deficitem 3,1 miliardy eur.

„Můžeme tak konstatovat, že cíl dosáhnout na konci roku rozpočtového přebytku se stává stále dosažitelnější,“ řekl náměstek řeckého ministra financí Christos Staikuras. Ministerstvo financí by mělo oznámit oficiální údaje v pondělí. Rozpočet ústřední vlády nezahrnuje hospodaření oblastí a obcí ani bilanci fondů sociálního a důchodového zabezpečení.

Řecko zaznamenává výrazné zlepšení rozpočtové bilance od počátku roku, zejména díky razantnímu snížení výdajů a investic, jímž vláda kompenzuje pokles příjmů z daní vyvolaný pokračující ekonomickou recesí. Červencové údaje o vládních příjmech, které ministerstvo tento týden zveřejnilo, ale ukázalo výrazný nárůst přílivu dotací Evropské unie na projekty veřejných investic.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc EU a Mezinárodní měnový fond. Úvěr 110 miliard eur (2,8 bilionu korun) ale problémy země nevyřešil a země musela dostat druhý záchranný balík 130 miliard eur. Výměnou za pomoc Atény zavádějí masivní výdajové škrty, snižují důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což sráží ekonomiku dolů a vyvolává protesty obyvatel.