Ruské bankovnictví prochází změnami, za pět let skončila polovina finančních ústavů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Proces ozdravování ruského bankovního sektoru je z poloviny hotov, řekla dnes guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová. Dodala, že centrální banka postupně zpřísňuje pravidla fungování bankovního sektoru. Od poloviny roku 2013, kdy do funkce nastoupila, se podle ní počet bank snížil na polovinu. V současné době jich v zemi působí kolem 500.

Některé finanční ústavy zkrachovaly, jiné jsou ve správě centrální banky, uvedla guvernérka na výročním setkání bankéřů. Na záchranu Otkrytie, B&N a Promsvjazbank (PSB) hodlá centrální banka vynaložit zhruba bilion rublů (asi 360 miliard korun). První dva ústavy pak budou prodány a z PSB se stane banka pro financování potřeb sektoru obrany.

Podle Nabiullinové je také možné, že Otkrytie a B&N budou sloučeny a jejich toxické úvěry budou převedeny na samostatnou "špatnou banku", která bude teprve zřízena.

V rámci reforem, které guvernérka zavedla, mají od poloviny loňského roku přístup ke státním fondům a nástrojům jen banky se silným úvěrovým hodnocením dvou domácích ratingových agentur ACRA a Expert RA. Agentury a jejich metodika prošly důkladnou kontrolou centrální banky.

Centrální banka postupně zpřísňuje pravidla pro fungování sektoru včetně těch, která upravují poskytování úvěrů spřízněným osobám nebo majitelům bank. Právě tyto praktiky jsou považovány za příčiny bankrotů těchto ústavů.