Rusňák poodhalil své plány. Čelí obvinění kvůli únikům informací, s DRFG chce přesto navýšit obrat

David Rušňák

David Rušňák Zdroj: DRFG

David Rusňák
2
Fotogalerie

Investiční skupina DRFG brněnského podnikatele Davida Rusňáka plánuje, že letos zdvojnásobí svůj obrat na dvě miliardy korun. Důvodem mají být zejména nákupy nemovitostí a telekomunikací. Sám Rusňák je přitom jedním z 18 obviněných v kauze úniku informací z policejních spisů. 

DRFG ke konci loňského roku spravovala aktiva převyšující 2,6 miliardy korun. Výnosy skupiny přesáhly miliardu korun, zisk před odečtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) činil 162 milionů korun. Na více než 70 procent meziročním nárůstu obratu skupiny se největší měrou podílely nemovitostní a telekomunikační divize, které společně vytvořily 65 procent jeho hodnoty.

Zatímco loni tvořily nemovitosti 45procentní podíl na celkových aktivech skupiny, letos to má být už 56 procent. Následovat budou telekomunikace s 13procentním podílem a zdravotnictví s pětiprocentním. Naopak podíl energetiky na aktivech klesne na jedno procento.

Zisk před odečtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) se loni meziročně téměř ztrojnásobil a má se zvýšit i v letošním roce na 214 milionů korun. "Z dlouhodobého hlediska bude docházet k nárůstu vlastního kapitálu a snižování celkového zadlužení," uvedla firma ve své bilanční zprávě.

DRFG podle některých analytiků stále vykazuje poměrně silné zadlužení. Loni byl poměr vlastního kapitálu na celkových aktivech zhruba pětinový. Pro letošek skupina počítá s vlastním kapitálem 610 milionů korun při celkových aktivech 3,2 miliardy korun.

Kontroverze či pochybnosti provázejí ale i samotnou osobu Davida Rusňáka. Je totiž jedním z obviněných v kauze úniků informací z trestních řízení a policejních databází. Spolu s ním obvinění čelí i šéf skupiny Kajot (nyní Net and games) Radim Jüttner nebo někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán.

Bylo to ale právě stíhání brněnského podnikatele Rusňáka, který vyvolalo reakce i na politické scéně. Rusňák byl členem a sponzorem ANO a je také zetěm Aleny Schillerové, náměstkyně exministra financí Andreje Babiše (ANO). Jeho manželka Petra Rusňáková je radní Brna a kvůli kauze odstoupila z kandidátní listiny jihomoravského ANO pro podzimní sněmovní volby. Rusňák členství v hnutí ukončil.