Sazka byla podhodnocena o 1,3 miliardy, tvrdí Česká spořitelna

Sazka

Sazka Zdroj: Michael Tomes, E15

Skutečná hodnota Sazky výrazně překračuje částku 3,81 miliardy korun, za niž ji konsorcium PPF a KKCG získalo. Tvrdí to alespoň Česká spořitelna (ČS), podle níž byla celková hodnota Sazky kvůli početní chybě při prodeji podhodnocená o 1,3 miliardy korun a správná výše hodnoty společnosti je asi 4,9 miliardy korun. Vyplývá to z vyjádření ČS v insolvenčním rejstříku, ve kterém upozornila na nedostatky znaleckého posudku při prodeji loterijní firmy. Spořitelna je jedním z významných věřitelů Sazky.

Za nejvýznamnější nedostatek považuje ČS chybu ve výpočetním ocenění provozní části Sazky. Ta by měla prostým kontrolním přepočtem činit asi 2,9 miliardy korun, zatímco ve znaleckém posudku se uvádí dle názoru ČS chybně 1,6 miliardy.

„Analýza ČS potvrzuje, že Sazka neměla být za daných podmínek skupinám PPF a KKCG prodána, ale že insolvenční správce měl vyhlásit nový férový tendr“ sdělil ČTK mluvčí Penty Martin Danko. Podhodnocení Sazky o 1,3 miliardy korun podle něj dokazuje, že nabídka Penty ve výši 4,65 miliardy korun plus 350 milionů korun za závazky, které vznikly po prohlášení konkurzu, plně odpovídala reálné hodnotě Sazky a měla být jednoznačně brána v potaz.

Ernst & Young si za výpočtem stojí

Ke kritizovanému posudku na Sazku se vyjádřila i společnost Ernst & Young, která jej vypracovala. Vladislav Severa, vedoucí partner oddeleni transakcniho poradenstvi, Ernst & Young, ve svém vyjádření píše: „Z veřejně dostupných zdrojů jsme měli možnost seznámit se s podáním společnosti Česká spořitelna, datovaným 31.10., které se týká insolvenčního procesu společnosti Sazka, a.s., a které rovněž obsahuje několik bodů ke znaleckému posudku oceňujícímu podnik společnosti Sazka, a.s., zpracovanému společností E & Y Valuations, s.r.o. K výše uvedenému podání a zřejmě hlavnímu v něm uvedenému bodu - údajnému podhodnocení podniku společnosti Sazka, a.s. o 1,3 mld. Kč způsobenemu chybou při výpočtu hodnoty provozní části předmětného podniku – uvádíme, že se v našem znaleckém posudku chyba nenacházi a za korektností i číselnou integritou výpočtu i posudku si stojíme.“

PPF a KKCG již v pondělí oznámily, že prostřednictvím Sázkové kanceláře dokončily transakci, jejímž výsledkem je převzetí veškeré sázkové a loterijní činnosti Sazky. „Transakce, která byla již vypořádána, získala všechny potřebné souhlasy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a ministerstva financí. Sázková kancelář tak splnila k dnešnímu dni všechny podmínky dané kupní smlouvou s insolvenčním správcem Sazky,“ sdělila PPF.

Společný podnik PPF a KKCG Sázková kancelář získal Sazku ve výběrovém řízení. Za Sazku nabídl nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč. Insolvenční správce Cupka podepsal smlouvu s vítězem tendru koncem září. Skupina Penta, která se tendru kvůli jeho údajné nezákonnosti nezúčastnila a mimo soutěž nabídla za Sazku pět miliard korun, podala žalobu na neplatnost této smlouvy. Ta ale nemá odkladný účinek.

Tendru se zúčastnily i Synot Holding a společnost Charlcoal, spojovaná se jménem finančníka Pavla Tykače. Charlcoal nabídl 3,601 miliardy, Synot 0,5 miliardy korun.