Schillerová vydá speciální Dluhopis republiky, Kalousek nápadu tleská

Alena Schillerová

Alena Schillerová Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
Ministerstvo financí
3
Fotogalerie

Úrok kolem dvou procent ale podle poradců nevzbudí silnější zájem drobných investorů.

Ministerstvo financí po více jak čtyřech letech oprášilo myšlenku spořicích státních dluhopisů pro veřejnost. Šestileté papíry, jejichž úpis bude spuštěn příští pondělí, ponesou proměnlivý výnos podle okamžiku nákupu dluhopisu, v průměru se bude roční sazba pohybovat kolem dvou procent. Celkový objem bondů úřad neomezil žádným stropem. Deník E15 informoval o přípravách tohoto záměru už v únoru letošního roku. Podle poradců je výnos stanoven poměrně nízko a zájem drobných investorů bude prý jen omezený.

„Pokud dluh drží nejen zahraniční investoři, ale i domácí občané, přináší to státu větší stabilitu. Čím více dluhopisů upíší české domácnosti, tím méně si bude stát půjčovat v zahraničí“, říká ministryně financí Alena Schillerová.

Naposledy šel stát s dluhopisy mezi lidi v červu 2014 za tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska. Ten současný záměr úřadu vítá. „Jsem rád, že se ministerstvo k mému projektu vrátilo. Na správě státního dluhu mohou mít zisk i české domácnosti, nejen banky,“ říká nynější předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Ekonomové se staví k záměru ministerstva spíše rezervovaně. „Smysl emise tkví v samotném aktu připomenutí stoletého výročí státu spíše než v investiční příležitosti,“ říká ekonom J&T Banky Petr Sklenář s tím, že bondy nazvané ministerstvem Dluhopisy republiky sice nabídnou mírně nadprůměrný výnos oproti učtu v bance, na druhou stranu zřejmě ani nepokryjí tempo růstu inflace. Od velkých hráčů na finančních trzích si stát na šest let půjčuje podle dat Thomson Reuters za 1,6 procenta.

„Ani vzletný název nemusí zaujmout příliš lidí,“ soudí ekonom poradenské společnosti Partners Martin Mašát. Podle něho jsou výnosy dluhopisů extrémně nízko. „Tehdejší Kalouskovy spořící dluhopisy nabídly oproti současné emisi výrazný nadvýnos oproti trhu a ještě navíc daňovou úsporu u vyplácených úroků,“ dodává Mašát. Podle České národní banky by inflace měla být minimálně v příštích dvou letech nad dvěma procenty, tedy nad výnosem nabízeným státem, reálně by tak investor nejspíše prodělal.

První úpis, tedy možnost objednávat, emise dluhopisů bude od pondělí 3. prosince do 18. ledna 2019, emise dluhopisů bude následně vydána 1. února 2019. Následovat budou i další úpisy, a to od 21. ledna do 15. března 2019 a od 18. března do 14. června s následným vydáním dluhopisů 1. dubna 2019, resp. 1. července 2019. Celé toto období bude podle ministerstva tzv. testovací fází. O pokračování úřad rozhodne po vyhodnocení úspěšnosti projektu.