Štern: Voliče Zemana i liberály chci nalákat na prosperitu, do deseti let lze dohnat Němce

Jan Štern a Alois Ullmann

Jan Štern a Alois Ullmann Zdroj: ČTK

Vít Polesný a Jan Štern na udílení cen Český lev
Tisková konference strany iČesko
Tisková konference strany iČesko
Tisková konference strany iČesko
5
Fotogalerie

Producent Jan Štern zakládá novou politickou stranu iČesko. Partaj má podle něj díky důrazu na investice a prosperitu potenciál k oslovení městských liberálů i voličů prezidenta Miloše Zemana. "Jsme normální materialistický projekt, kterému jde o prosperitu," říká v rozhovoru pro E15 Štern. Klíčem je údajně podpora inovací, která má vyústit až v dohnání Rakouska a Německa.

Do politiky se vracíte poprvé od vašeho působení v Občanském fóru. Proč teď?

Já už dlouhou dobu přemýšlím o tom, jaké má stát možnosti z hlediska podpory ekonomiky. Přední světoví ekonomové jako například Mariana Mazzukato nebo Paul Romer jsou přesvědčeni o tom, že stát má hlavní úlohu při rozvoji inovací v ekonomice. Nejen ve vědě a výzkumných centrech, ale přímo v ekonomice a je o tom celá teorie. Já jsem jejím příznivcem a v závislosti na ní jsem společně s Jiřím Pehem napsal svou teorii inovativního státu. Nyní se mi podařilo nadchnout partu mladých lidí, kteří se rozhodli jít se mnou do politiky.

Říkal jste, že chcete oslovit městské liberály i voliče prezidenta Miloše Zemana. Dají se zaujmout takto nesourodé skupiny?

Zaujmeme je přes prosperitu. Investice do inovací jsou nejrychlejší a jedinou cestou k prosperitě, což je ověřené. Podívejte se na Singapur, Jižní Koreu, Spojené státy, Japonsko a Německo. Tam vidíme, že státní podpora inovací je cesta ke zlepšení ekonomiky. Pakliže bude stát dostatečně motivovat firmy k vlastnímu výzkumu a vývoji, tak jsme schopni roztočit růst HDP na pět procent, což u takhle malé země není problém. Když budeme takhle postupovat, tak do pěti let doženeme Francii a Anglii, co se týče ekonomické výkonnosti. Do deseti let pak Německo a Rakousko.

Na to chci nalákat ty lidi nalákat. Říkáme jim, že s námi budeme do deseti let na úrovni Německa. My jsme materialistická strana. Naším hlavním programem nejsou lidská práva nebo svobody, což považujeme za samozřejmé. Jsme normální materialistický projekt, kterému jde o prosperitu.

Název vaší strany evokuje hlavně digitalizaci. Jak vnímáte koncept chytrých měst, o kterém se v této souvislosti často mluví?

To je úžasný projekt, se kterým přišla Pirátská strana a má naši plnou podporu. Je to sice jen úzký úsek inovace, ale velice potřebný. Pro nás je ale daleko podstatnější nástup průmyslové revoluce 4.0, která vyžene lidi do ulic. My jako nevyspělá země pak nebudeme mít rezervy na to, abychom s tím něco udělali. Inovativní země na té revoluci vydělají a jde o to, abychom byli mezi nimi a nesplakali nad výdělkem.

Vláda letos změnila systém investičních pobídek, nově se mají více zaměřit právě na podporu projektů s přidanou hodnotou. To podle vás není dostatečné?

Tady už probíhají velice silné procesy v tomto směru. Z EU sem přišly desítky miliard do fondu pro konkurenceschopnost a inovace, který spravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Odtud jdou peníze do výzkumu a vývoje firem. My bychom ale byli třeba pro to, aby podpora pro vědu a výzkum šla více do regionů, ne do Prahy.

Ta podpora od EU tady je a dobrá, ale vůbec se o ní nemluví. Stát zase investiční pobídky dává, ale ne do vědy a výzkumu.

Chcete kandidovat už do jarních eurovoleb, ale důležitější pro vás asi budou vzhledem k popsaným ambicím sněmovní volby za tři roky. Jaký výsledek byste v nich považoval za úspěch?

Úspěch je se tam dostat.

Takže pět procent?

To by byl úspěch. Volby podle mě tentokrát dopadnou dobře, vítězstvím demokratických stran. Pokud bychom se dostali nad pět procent, mohli bychom být součástí vládní koalice, kde už si naše požadavky na investice a další věci asi prosadíme.

Se kterými stranami si dokážete představit spolupráci?

TOP 09, STAN, svým způsobem i ODS a samozřejmě i Pirátská strana.

Nemáte strach z toho, že budete ještě více tříštit voličské síly v té části politického spektra, kde je TOP 09 a STAN?

To je nejčastější námitka lidí, od nichž sbíráme podpisy. Ty strany jako TOP 09, STAN nebo KDU-ČSL postupně klesají a pomalu odcházejí, není v nich nějaká velká budoucnost. Znám to i z televize, kde vám začnou klesat diváci u nějakého pořadu, a vy víte, že ten pořad má zkaženou značku.

Podle mě musí do politiky přijít nová krev, která bude schopná oslovit i voliče hnutí ANO a prezidenta Miloše Zemana právě přes tu prosperitu. Strany jako TOP 09 nebo STAN takové voliče oslovit nezvládnou, my se na ně zaměříme.

Jak budete stranu financovat?

Zatím ze svého. Pokud budeme úspěšní, tak si myslím, že je zde spousta firem, které zoufale potřebují peníze na inovace a myslím si, že to jsou firmy, které nám mohou pomoci a my se tomu nebudeme bránit.

Kolik máte členů?

Teď máme okolo dvaceti příznivců, protože my ještě nejsme registrovaní, ale máme desítky zájemců o aktivitu.