Slovenský antimonopolní úřad podezírá banky z uzavření kartelu

Slovensko

Slovensko

Komerční banky na Slovensku čelí obvinění z uzavření kartelu. Tamní antimonopolní úřad potvrdil, že minulý týden provedl neohlášené inspekce v prostorách bank.

Podezření slovenského antimonopolního úřadu se mají týkat možného porušení národního i evropského soutěžního práva, další podrobnosti ale úřad vzhledem k probíhajícímu přešetřování odmítl poskytnout.

„Důvodem inspekcí bylo odůvodněné podezření úřadu, že mezi určitými subjekty bankovního sektoru dochází ke komunikaci, výsledkem níž může být dohoda o společném postupu při stanovování poplatků,“ uvedla mluvčí úřadu Alena Sedláková s tím, že inspekce neznamená, že by dotčené subjekty porušily soutěžní pravidla.

Podle informací slovenského portálu etrend.sk navštívili inspektoři také Slovenskou bankovní asociaci, která zastupuje zájmy bank. Podle slov její mluvčí k porušení zákonů nedošlo. „Jsme přesvědčeni, že na půdě asociace nedošlo k žádné dohodě, která by byla v rozporu s právními předpisy,“ komentovala situaci pro server etrend.sk mluvčí asociace, Monika Klobušická.

Známý případ, kdy antimonopolní úřad odhalil kartelovou dohodu na Slovensku, nastal v roce 2009 u společnosti Akcenta. Jedny z největších bank, Slovenská spořitelna, ČSOB a VÚB Banka, uzavřeli dohodu, kdy se společným postupem snažili vytlačit konkurenční Akcentu CZ z trhu a získat její klienty. Slovenský Nejvyšší soud v letošním květnu potvrdil pro banky pokuty ve výši v přepočtu více než 77 milionů korun.