Spektakulární hypoteční byznys. Lidé se loni rekordně zadlužili, úrokový skok nevadil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomeš

Česko má za sebou suverénně nejúspěšnější rok hypotečního byznysu. Jak uvádějí statistiky Fincentrum Hypoindexu, banky na bydlení rozpůjčovaly bezmála 430 miliard korun, zhruba o sedmdesát procent více než v dosud rekordním roce 2020. Lidé divoce nabírali nové půjčky až do Silvestra, poslední měsíc v roce byl na hypoteční byznys nejsilnějším prosincem v historii země. Tučným letům má být ovšem konec. 

„Rok 2021 byl v objemu poskytnutých hypotečních úvěrů rekordní, a to přímo skokově, neboť s hodnotou 427,1 miliardy korun přesáhl hodnotu loňského roku o více než 173 miliard korun. A dá se očekávat, že hned tak překonán nebude. Neboť v letošním roce bude následovat ochlazení hypotečního trhu, a to nejméně o dvacet procent,“ soudí analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiří Sýkora. V roce 2020 banky odsouhlasily hypotéky za 254 miliard korun. 

Část enormního růstu objemů však šla na vrub rostoucí výši průměrné půjčky, počet hypoték totiž loni rostl podstatně pomaleji. „Za celý loňský rok bylo poskytnuto téměř 178 tisíc hypoték, o polovinu více než v roce 2020,“ říká hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Video placeholde
Jak vyšší hypotéka zdraží vaší životní pojistku • Videohub

Zájemce o půjčky na bydlení neodradil ani po většinu roku systematicky zdražující úvěr. Úrokový sprint přitom vyvrcholil v samotném závěru roku, kdy index Fincentrum Hypoindex ukázal hodnotu 2,99 procenta. Růst sazeb nicméně teprve získá na tempu.

„Nyní se čeká na další zvedání sazeb po lednovém jednání ČNB. Předpokladem je, že ČNB zvedne sazby na 4,75 procenta, a tím pádem nastane růst hypotečních úvěrů o přibližně půl až tři čtvrtě procentního bodu oproti současným sazbám,“ říká zemský ředitel společnosti 4fin Tomáš Trauške.

Už nyní se sazby pro nové hypotéky pohybují podstatně výše, než jsou průměrné sazby. „Průměrná nabídková sazba hypoték činila v prosinci 4,15 procenta,“ zmiňuje šéf poradenské společnosti Golem Finance Libor Ostatek s tím, že sazby se během roku dostanou nad pět procent.

Příští metou pro sazby může být jejich výše během finanční krize na přelomu let 2008 a 2009. „Pode oficiálních statistik České národní banky se hypoteční sazba v tomto období pohybovala kolem 5,5 procenta,“ dodává Seidler. Pokud se tržní sazby letos výrazněji nezmění, měly by hypoteční sazby postupně směřovat k této hranici. 

„S ohledem na stále rostoucí nabídkové sazby je jasné, že průměrné sazby budou stoupat i nadále. Můžeme očekávat, že tento trend bude platit pro celý letošní rok,“ dodává Sýkora. 

Průměrná výše hypotéky během prosince klesla podle Fincentrum Hypoindexu téměř o šedesát tisíc na 3,21 milionu korun. Průměrná hypotéka poklesla v loňském roce třikrát, vždy se však následující měsíc vrátila k růstu. Za poslední rok vzrostla průměrná hypotéka i přes několik poklesů o téměř čtvrt milionu korun. To je méně než rok předtím, kdy výše průměrné půjčky poskočila o více než 420 tisíc korun.