Trh firemních úvěrů dosáhl v Česku maxima

Úvěr

Úvěr Zdroj: profimedia.cz

Trh firemních úvěrů v roce 2017 rostl o 4,8 procenta a následoval tak pozitivní vývoj celé ekonomiky, v níž HDP meziročně vzrostlo o 4,6 procenta. "Objem peněz poskytnutých bankami firmám se poprvé v historii přehoupnul přes jeden bilion korun," řekl ředitel firemního bankovnictví Equa bank Vojtěch Záškodný.

Přestože jde o historické maximum bankami poskytnutých korporátních úvěrů, pořád podle něj existuje významný prostor pro jejich další růst. Podíl objemu podnikových úvěrů vůči HDP se v ČR pohybuje kolem dvaceti procent, v eurozóně je tento poměr téměř dvojnásobný.

Průměrná úroková sazba portfolia poskytnutých úvěrů přestala po deseti letech klesat a naopak mírně vzrostla na 2,74 procenta, upozornil Záškodný. Sazby korporátních úvěrů jsou tak jednou z prvních veličin, která začala reagovat na zpřísňování měnové politiky ČNB, jež v loňském roce dvakrát přistoupila na zvýšení základní sazby repo sazby.

Kreditní kvalita poskytnutých úvěrů firmám se i nadále zlepšovala a podíl takzvaných nevýkonných úvěrů (jsou ve zpoždění se splácením či je u nich z nějakého důvodu zvýšena pravděpodobnost, že by v budoucnu nemuselo být spláceno podle plánu) se tak dále snižoval na 4,23 procenta.

Přestože se tento ukazatel kontinuálně zlepšuje již od roku 2010, pořád nedosáhl na svou předkrizovou hodnotu 3,07 procenta z konce roku 2007.

Během posledních deseti let nastal trend přesunu od úvěrů poskytnutých v korunách do úvěrů denominovaných v eurech. Podíl úvěrů poskytnutých v eurech vzrostl ze 17 procent v roce 2007 na 30 procent na konci roku 2017. Eurové úvěry rostly v posledních deseti letech v průměru o 9,1 procenta, proti růstu o 1,6 procenta korunových.

Dalším výraznějším trendem je pokles využívání bankovních úvěrů k financování provozních potřeb firem. Nejenže podíl poskytnutých provozních úvěrů pokles ze 40 procent v roce 2007 na 25 procent na konci roku 2017, dokonce nominálně klesl objem poskytnutých provozních úvěrů.

Firmy poučené z reakce bank na finanční krizi v roce 2008 se začaly více spoléhat na financování provozních potřeb z interních zdrojů, podotkl Záškodný.

Konkurenční prostředí mezi bankami působí i nadále jako nejvýznamnější faktor ve vztahu k uvolňování úvěrových standardů korporátních úvěrů. Podmínky úvěrových smluv firemních úvěrů se i nadále uvolňují ve většině parametrů (výše úvěru, výše zajištění, doba splatnosti, atd.) s výjimkou úrokových sazeb, uzavřel Záškodný.