Ukrajinská centrální banka odvolala zákaz obchodování s devizami

Budova ukrajinské centrální banky

Budova ukrajinské centrální banky Zdroj: Alexander Noskin via Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Ukrajinská centrální banka nečekaně odvolala zákaz většiny komerčních transakcí s devizami, který zavedla teprve dnes ráno. Svůj krok nezdůvodnila. Zákaz během zkritizoval ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, poškozuje podle něj ekonomiku. Navíc bance vytkl, že svůj krok s vládou nijak nekonzultovala a on se o všem dozvěděl až na internetu.

Centrální banka přitom ve svém sdělení uvedla, že komerční banky nebudou moci nakupovat cizí měny pro své klienty až „do 27. února 2015 včetně“ a že banky budou moci pro sebe nakoupit devizy v objemu nejvýše 0,5 procenta jejich požadovaného kapitálu. Zákaz měl platit pro banky, které obchodují s devizami jménem klientů, tyto obchody však tvoří téměř veškeré oficiálně registrované transakce. Banky nicméně stále mohly obchodovat mezi sebou, ale pouze na vlastní účet.

„Na internetu jsem zjistil, že centrální banka nezávisle a bez konzultace učinila rozhodnutí zavřít mezibankovní trh, což nepřispívá ke stabilitě národní měny,“ prohlásil Jaceňuk během na zasedání vlády přenášeném televizí. „Tato situace má velmi složitý a negativní dopad na ekonomiku Ukrajiny, rovnováhu finančního systému a směnný kurz,“ podotkl premiér.

Za poslední dva dny ukrajinská hřivna kvůli pokračujícím ozbrojeným střetům na východě Ukrajiny oslabila o více než 13 procent. Dnes večer centrální banka oznámila, že na devizových trzích nakoupila 80 milionů dolarů při oficiálním směnném kurzu 28,046 hřivny za dolar, což je blízko kurzu ze začátku týdne a skoro o 13 procent výše, než byl závěrečný kurz po úterním propadu.

Roční vývoj kurzu hřivny k dolaruRoční vývoj kurzu hřivny k dolaru | XERoční vývoj kurzu hřivny k dolaru

Guvernérka centrální banky Valerija Hontarevová a ministryně financí Natalija Jarešková se přitom snažily situaci uklidnit. Na rychle svolané tiskové konferenci prohlásily, že prudký propad měny je nepodložený. Ekonomika a měna se podle nich stabilizují v příštích týdnech, kdy by měly začít proudit prostředky ze záchranného programu Mezinárodního měnového fondu (MMF).

MMF oznámil, že je připraven ukrajinské centrální bance pomoci devizové problémy řešit. Ukrajina čeká na uvolnění první části z celkových 17,5 miliardy dolarů (asi 422,5 miliardy korun), které měnový fond Kyjevu přislíbil.

Rozpočet Ukrajiny je kvůli bojům s proruskými rebely na východě země napjatý. Devizové rezervy centrální banky činí jen 6,42 miliardy dolarů (155 miliard korun) a banka má jen velmi málo možností k tomu, aby propad měny zastavila.

Už v úterý přitom centrální banka zpřísnila devizovou regulaci u dovozců. Tento týden rovněž oznámila, že přijme další opatření na podporu hřivny, která letos k dolaru oslabila už o 50 procent. O zhruba 50 procent se hřivna k dolaru propadla i za celý loňský rok.

Podle guvernérky centrální banky Valerije Hontarevové a ministryně financí Natalije Jareškové se ekonomika a měna stabilizují v příštích týdnech, kdy by měly začít proudit prostředky ze záchranného programu Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Radek Palata: Kyjev potřebuje zvýšit obranyschopnost