Umělá inteligence pohání úspěch Nvidie. Zisk společnosti překonal očekávání

Akcie Nvidie strmě rostou

Akcie Nvidie strmě rostou Zdroj: Reuters

Americký výrobce grafických čipů Nvidia zvýšil ve druhém čtvrtletí zisk meziročně na 6,2 miliardy dolarů (137 miliard korun) z 656 milionů dolarů. Jak výsledek za druhé čtvrtletí tak výhled tržeb na třetí kvartál překonal už tak vysoké odhady analytiků. Vyplývá to z výsledkové zprávy, kterou firma zveřejnila ve středu po skončení burzovního obchodování ve Spojených státech. 

Akcie Nvidie po uzavření burz přidávaly devět procent na rekordních 515 dolarů. Šéf a spoluzakladatel společnosti Jensen Huang předpovídá novou éru počítačů.

Tržby se v uplynulém kvartálu zdvojnásobily na 13,5 miliardy dolarů. Pro příští čtvrtletí Nvidia počítá s tržbami 16 miliard dolarů - tolik zhruba vydělala za celý finanční rok do konce ledna 2021.

Čipy a software od Nvidie se obzvláště dobře hodí pro aplikace založené na umělé inteligenci. Mimo jiné se používají k výuce programů umělé inteligence, jako je chatbot ChatGPT. To pohání poptávku po této technologii – a cenu akcií Nvidie – už měsíce. Akcie firmy stojí více než třikrát tolik co na začátku roku. Nvidia má na burze hodnotu kolem 1,2 bilionu dolarů. Dlouho dominantní polovodičový gigant Intel má pro srovnání burzovní hodnotu něco málo přes 143 miliard dolarů.

V posledním čtvrtletí zaznamenala obzvláště velký skok oblast technologií pro datová centra. Tržby divize vzrostly meziročně o 171 procent na 10,32 miliardy dolarů. Mnoho aplikací AI běží v datových centrech a systémy jsou proto upgradovány o další a další čipy Nvidia. Herní byznys s grafickými kartami Nvidie vzrostl o 22 procent na 2,49 miliardy dolarů.

CEO společnosti NVIDIA Jensen Huang

Jen-Hsun Huang přišel do Spojených států jako malý kluk bez rodičů. Přivydělával si kde čím, přesto vystudoval prestižní univerzitu a spoluzaložil společnost Nvidia. Ta jde za tři desítky let své existence od úspěchu k úspěchu, mimo jiné i díky svému šéfovi, který opakovaně ukázal, že vidí několik let dopředu. Více čtěte v článku: