UniCredit přes odpis části řeckých dluhopisů výrazně zvýšila zisk

UniCredit Bank

UniCredit Bank

Největší italská banka UniCredit vytvořila ve 2. čtvrtletí čistý zisk 511 milionů eur (asi 12,4 miliardy korun), což je meziroční nárůst o 245 procent. Loňský nízký zisk 148 milionů eur byl ale výsledkem vysokých odpisů nehmotného majetku. Více než trojnásobného růstu banka dosáhla navzdory tomu, že odepsala část řeckých dluhopisů v objemu 105 milionů eur. Analytici v průměru předpokládali, že čistý zisk banky vzroste na zhruba 471 milionů eur.

„Žijeme ve velmi náročných podmínkách,“ přiznal ředitel banky Federico Ghizzoni. Podrobnější výsledky ukazují, že čistý příjem z obchodování se ve čtvrtletí zvýšil zhruba pětinásobně na 290 milionů eur (více než sedm miliard korun). Do rezerv na ztrátové úvěry banka převedla 1,18 miliardy eur, což je o 31 procent méně než před rokem.

Růst zisku z obchodování částečně smazal pokles příjmů z poplatků, který činil 2,1 miliardy eur (asi 51 miliard korun). Meziročně se tak snížil o 3,4 procenta. Čistý úrokový příjem se snížil o 1,3 procenta a činil zhruba 3,9 miliardy eur (asi 94,7 miliardy korun).

Pozorně sledovaný ukazatel kapitálové přiměřenosti Core Tier 1 vzrostl na 9,12 procenta. UniCredit, která je i největší západní bankou ve střední a východní Evropě, tak splňuje i přísnější požadavky. Core Tier 1 ukazuje, jaký je poměr kvalitního kapitálu banky na celkových aktivech.

Akcie UniCredit na burze v Miláně reagovaly na příznivé výsledky růstem o 3,5 procenta na 1,16 eura. Během dne přitom ztrácely až 4,6 procenta. Index bankovních titulů Stoxx 600 přitom zhruba 0,7 procenta ztrácel. Od začátku července, kdy začal výprodej akcií italských bank i dluhopisů, ale už akcie UniCredit klesly asi o 23 procent.