USA viní švýcarské bankéře, že pomáhali Američanům vyhýbat se daním

dolary, banky

dolary, banky Zdroj: funchit.com

Spojené státy obvinily tři švýcarské bankéře z napomáhání daňovým únikům. Měli bohatým americkým klientům pomáhat unikat před daňovými úřady. USA tak údajně přišly o více než 1,2 miliardy dolarů (23,7 miliardy korun). Vyšetřování švýcarských finančních institucí, které odstartovala aféra s švýcarským bankovním gigantem UBS, je ale rozsáhlejší. Úřady podezřívají až desítky tisíc Američanů, že využívali služeb švýcarských bank k ukrytí nezdaněných miliard dolarů.

Zkoumání podezření, že se někteří Američané skrývají před daňovými úřady s pomocí švýcarských bankéřů, odstartovala kauza největší helvétské banky UBS. Byla obviněna s toho, že pomohla tisícům amerických klientů ukrýt před daňovým úřadem 20 miliard dolarů.

Americká vláda se v roce 2009 nakonec s UBS dohodla na urovnání sporu mimosoudní dohodou a pokutou 780 milionů dolarů. Zabránit to mělo právní bitvě, která by mohla značně pošramotit vztahy mezi Spojenými státy a Švýcarskem. Vyšetřování podezřelých praktik ale pokračovalo. A teď přichází další obvinění.

Tři bankéři podle úřadu manhattanského státního zástupce pracovali jako poradci klientů v curyšské pobočce banky, která byla označená pouze jako „švýcarská banka A“. Agentura Reuters s odvoláním na zdroje uvedla, že to byla banka Wegelin & Co, jedna z nejstarších soukromých bank ve Švýcarsku. Banka Wegelin nemá pobočku ve Spojených státech. Své služby klientům v USA poskytuje prostřednictvím jedné z poboček švýcarské banky UBS ve Stamfordu.

Podle obvinění bankéři pomáhali v letech 2008 a 2009 americkým daňovým poplatníkům utajit existenci jejich bankovních účtů ve Švýcarsku. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim až pět let vězení.

Obvinění je pravděpodobně jen první vlaštovkou v rámci rozsáhlého vyšetřování švýcarských bank – údajně je pod drobnohledem vyšetřovatelů 11 finančních domů včetně Credit Suisse, HSBC Holdings nebo Basler Kantonalbank.
Švýcarské úřady usilují o globální urovnání civilního sporu s USA, v rámci kterého by celý švýcarský bankovní sektor zaplatil pokutu a ukončil anonymní služby privátního bankovnictví pro Američany, dodala agentura Reuters.