V daňových rájích parkují biliony eur na dříve skrytých účtech

daňové ráje, ilustrační

daňové ráje, ilustrační Zdroj: Profimedia

daňové ráje, ilustrační
2
Fotogalerie

Daňové úřady v téměř stovce zemí světa loni díky dohodě a automatické výměně informací získaly data o 84 milionech účtů, které obyvatelé těchto zemí vlastní v takzvaných daňových rájích. Majetek na těchto účtech v úhrnu činil zhruba deset bilionů eur (267 bilionů korun). Ve srovnání s rokem 2018 jde o prudký nárůst. Předloni byly vyměněny informace o 47 milionech účtů s majetkem pět bilionů eur, uvedla to  Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Informace, jako jsou například zůstatky a transakce na zahraničních účtech, získávají daňové úřady každoročně od roku 2018. OECD dodala, že za prudkým nárůstem za loňský rok stojí to, že se k iniciativě připojilo více zemí. Ty zároveň sdílejí více informací.

„Odhalení dříve skrytých účtů díky automatické výměně informací vedla a povedou k miliardovým dodatečným daňovým příjmům,“ prohlásil generální tajemník OECD Ángel Gurría.

Zavedení automatické výměny detailních informací o účtech bylo vyvrcholením zhruba 20 let trvajícího mezinárodního boje s daňovými úniky. Ukončilo zároveň bankovní tajemství v někdejších daňových rájích, podotýká agentura Reuters.