Bisnode: České firmy opouští daňové ráje po stovkách. Bojí se ztráty reputace i tlaku EU

daňové ráje, ilustrační

daňové ráje, ilustrační Zdroj: Profimedia

daňové ráje, ilustrační
2
Fotogalerie

V daňových rájích nyní sídlí 12 265 českých firem, což je nejméně od roku 2011. Letos za tři čtvrtletí daňové ráje opustilo 540 českých podniků. Odliv trvá nepřetržitě od roku 2015, letos ovšem nabral na síle, uvedla poradenská společnost Bisnode. Z daňových rájů je kontrolováno 2,44 procenta českých firem.

„České firmy začaly daňové ráje opouštět ve velkém. Jen za první tři kvartály letošního roku z daňového ráje odešlo o 130 firem víc než za celý rok 2018,“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. Důvodem je podle ní tlak ze strany EU či rostoucí reputační riziko.

Odliv firem z daňových rájů letos táhnou Nizozemsko (-214) a USA (-159), s odstupem následují Lucembursko (-32), Seychely (-38) a Kypr (-37). Jen pět ze sledovaných destinací, Belize, Bermudské ostrovy, Guernsey, Hongkong a Spojené arabské emiráty, letos zaznamenalo přírůstky, nicméně u Hongkongu a Spojených arabských emirátů v posledním čtvrtletí nastal pokles.

Objem kapitálu v základním jmění českých firem, které ovládají vlastníci z daňových rájů, dosáhl 314,4 miliardy korun.

Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál. Český stát podle analytiků přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody způsobují praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.

Téma daňových rájů se stalo aktuálním na jaře 2016, kdy aféra tzv. Panamských dokumentů odhalila, že desítky významných osob z politiky i byznysu ukrývají své zisky v daňových rájích.