Rána pro elektromobily. V Německu mají problém kvůli jedovatým kovům

E-Golf

E-Golf Zdroj: profimedia.cz

E-Golf
E-Golf
E-Golf
E-Golf
E-Golf
9
Fotogalerie

Do elektromobilů vkládáme naděje, že pomohou vyřešit problémy se znečištěním ovzduší a tím zlepší životní prostředí. Volkswagen a Deustsche Post však musí řešit problém s jedovatými těžkými kovy, které jsou přítomny právě v jejich elektromobilech. Volkswagenu kvůli tomu dokonce hrozí svolávací akce 124 tisíc elektrifikovaných automobilů.

Německý Volkswagen je nyní pod drobnohledem Spolkového dopravního úřadu KBA. Automobilka totiž oznámila, že její elektrifikované vozy mají problém s nabíječkami na palubě. Můžou totiž obsahovat prvky jedovatého kovu, konkrétně kadmia. Dodavatel nabíječek ovšem tento fakt nikde neuvádí.

Pochybení se netýká jen čístě elektrických modelů Volkswagenu, ale i plug-in hybridů Porsche či Audi. Volkswagenu nyní hrozí, že bude muset do servisů poslat 124 tisíc automobilů vyrobených v letech 2013 až 2018. V každé nabíječce prý najdeme 0,008 gramu těžkého kovu.

Majitelé aut z toho však nemusí mít vrásky. Podle automobilky vlastník nepřijde do styku s kadmiem ani v servisu. Nachází se totiž v elektrickém spínači, jenž je chráněn pevným obalem. Teoreticky tak nemá dojít ani k negativnímu vlivu na životní prostředí, avšak auta s takovými nabíječkami nesplňují evropskou legislativu. VW produkci pozastavil a nabíječky nahrazuje zařízeními od jiného dodavatele.

Stejný úřad si posvítil i na společnost Deutsche Post, respektive její elektrické dodávky Streetscooter. Nejprve byl zjištěn vysoký obsah olova v jednom z dílů, o pár dní později se médii začala šířit informace o jedovatém kadmiu v nabíječkách.


Celý článek najdete na webu auto.cz >>>