Tatra se snaží prosadit u zemědělců v Německu, nabízí jim upravený Phoenix

Tatra Phoenix T

Tatra Phoenix T Zdroj: ČTK

Tatra Phoenix T
Představení Tatry Phoenix na kopřivnickém testovacím polygonu
Nejnovější vůz kopřivnické automobilky Tatra Phoenix skončil v hodnocení nákladních automobilů roku 2012 na druhém místě. Letošní mezinárodní odbornou soutěž "International Truck of the Year 2012" vyhrál Mercedes-Benz Actros, třetí místo obsadil tahač Scania Euro 6
Automobilka Tatra představila 4. listopadu na svém polygonu v Kopřivnici na Novojičínsku vozy modelové řady Tatra Phoenix s motory nejpřísnější emisní specifikace Euro 6. Vozy z řady Phoenix tvoří asi čtvrtinu prodeje automobilky.
Tatra Phoenix Euro6 8x8 sklápěč
24
Fotogalerie

Výrobce nákladních automobilů Tatra Trucks od roku 2013 postavil a prodal zhruba 150 vozidel Tatra Phoenix kategorie T, takzvaných tatraktorů určených pro zemědělce. Většina vozů prozatím směřovala do zemědělského prostoru v České republice, firma se ale snaží prosadit i v zahraničí.

Kopřivnická automobilka společně s místním dealerem představili na veletrhu speciální vůz Tatra Phoenix Euro 6 v provedení návěsový tahač s podvozkem v konfiguraci 4x4 určený pro kompletaci se zemědělskými návěsy.

Podle Šárky Haladejové, která v Německu Tatru zastupuje, se firma snaží dostat na německý trh s různými aplikacemi pro stavby, petrochemický průmysl a v severním Německu i pro agroprůmysl.

"Věříme, že díky speciálnímu podvozku se dostaneme na německý trh, který je stále trochu konzervativní," řekla Haladejová. Tatra do Německa prodává zatím jen po kusech, důvodem je velká konkurence. Podle Haladejové je Tatra ale plnohodnotné vozidlo pro offroad provoz, což už čeští zemědělci vědí a vozidla kupují. "Věříme, že to budou dělat i Němci," poznamenala Haladejová.

Vozidlo je uzpůsobeno pro pohyb jak na zemědělských plochách, tak na běžných silnicích. Takzvané tatraktory se vyrábějí ve dvou, tří a čtyřnápravové variantě, přičemž 95 procent produkce zatím směřovalo na český trh. "Zbylých pět procent připadá na dodávky na Slovensko, jednotky kusů byly prodány do Nizozemska a další v podobných počtech do Německa a Rakouska," uvedl mluvčí společnosti Andrej Čírtek.

Automobilka Tatra Trucks zaměstnává přes 1300 lidí, dalších více než 600 jich pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie zaměřeném hlavně na slévárenství a kovárenství. Tržby podniku loni dosáhly 5,4 miliardy korun, hospodářský výsledek činil 482 milionů korun. Za loňský rok firma vyrobila 1326 vozidel, meziročně vzrostla výroba o více než 50 procent. Růst očekává Tatra Trucks i v dalších letech.

Tradiční veletrh Agritechnica se koná každé dva roky a jeho historie se začala psát v polovině 80. let ve Frankfurtu nad Mohanem. Od poloviny 90. let se pravidelně koná v Hannoveru a těší se zájmu jak vystavovatelů, tak i návštěvníků z celého světa. V roce 2015 na hannoverský veletrh zavítalo přes 450 tisíc návštěvníků ze 115 zemí.