Zetor představil nové modely, vyrábět je budou Jihokorejci

Zetor

Zetor Zdroj: Michal Tomeš

Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
16
Fotogalerie

Brněnský výrobce traktorů Zetor představil na německém veletrhu Agritechnica dvojici nových traktorů Hortus a Utilix. Společnost tím rozšíří svou modelovou řadu ze čtyř na šest typů. Obě novinky přitom spadají do nejnižší výkonové kategorie do 70 koní. Dodávat zákazníkům je chce začít v první polovině příštího roku.

Nové traktory však nebudou sjíždět z výrobní linky na Moravě, pro Zetor je v rámci partnerství vyrábí jihokorejský koncern TYM. „V budoucnu bychom ale rádi k jejich výrobě využili více evropských dílů,“ říká obchodní ředitel Zetoru Robert Todt. Cena nejlevnějších zetorů se nyní pohybuje kolem 750 tisíc korun, nové traktory cenou míří pod tuto částku. Jedním z cílových trhů jsou například Spojené státy.

Modelová ofenziva má Zetoru rovněž pomoci v prodejích, které letos nenaplní vytyčená očekávání. Celkem značka v tomto roce prodá asi 2900 strojů, což je asi o 200 méně než loni, tržby dosáhnou 120 milionů eur. Ještě v roce 2015 přitom výrobce prodal přibližně 3700 strojů.

Za letošním poklesem stojí především zhoršení situace na polském trhu, kde zemědělci nedostatečně čerpali evropské dotace. Dalším negativním vlivem je také nízká výkupní cena zemědělských komodit, prodeje rovněž významně ovlivňují výkyvy počasí.

Zetor v současnosti vyváží své stroje do 54 světových zemí. „Do konce roku bychom rádi prodávali v 57 zemích, a to díky novým trhům v Asii a Africe,“ vysvětluje Todt. Chtěli bychom navázat na historii, kdy značka působila na 130 trzích, vysvětluje obchodní ředitel. I přesto pro Zetor zůstává klíčovým regionem střední Evropa – Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko a navíc i Lotyšsko.

Proniknout na další západní trhy se přitom na veletrhu snaží také další čeští výrobci zemědělské mechanizace.

Výrobce nákladních vozů Tatra v Hannoveru představil novou dvounápravovou verzi svého zemědělského tahače, své novinky zde představilo také jihočeské Agrio a producent zemědělské mechanizace Farmet.