Hlavní nádraží čeká přestavba, Taleb zavrhl krypto, Microsoft ustupuje od výstavby v Praze

Zdroj: Grafika e15

Dospiva chce zastavět „hlavák“, ve hře je i Národní knihovna. Na českou byrokracii je krátký i Microsoft. Ustupuje od stavby datacentra za miliardy. Krypto závisí na přísunu hlupáků. Až dojdou, ceny zkolabují, říká Taleb.

Podívejte se na důležité ekonomické zprávy, které jsme tento týden přinesli.

Nejodvážnější projekt v Praze. Dospiva chce zastavět „hlavák“, ve hře je i Národní knihovna

Investiční skupina Penta, za jejíž developerskou činností stojí miliardář Marek Dospiva, připravuje jeden z nejambicioznějších projektů v Praze. Ten podle informací e15 počítá se zastřešením významné části kolejiště pražského hlavního nádraží. Nad železnicí by tímto způsobem vznikly jedny z nejlukrativnějších parcel v Praze, na kterých by se rozjela miliardová výstavba. Vedle toho se chystá velká proměna nádraží samotného. Cestující se dočkají nové odbavovací haly, zmizí parkoviště ze střechy nádraží, proměnou projdou i Vrchlického sady.

Na českou byrokracii je krátký i Microsoft. Ustupuje od stavby datacentra za miliardy

Složitá byrokracie a dlouhé rozhodovací procesy mají v Česku lukrativní investiční oběť. Americký obr Microsoft podle tří nezávislých zdrojů e15 s velkou pravděpodobností zruší své plány na výstavbu datového centra v Praze. Investovat do něj chtěl zhruba pět a půl miliardy korun. „Určitá malá naděje ještě žije, ale spíše jde o zbožné přání manažerů tuzemské pobočky Microsoftu,“ popsal jeden ze zdrojů, který nechtěl být jmenován.

Krypto závisí na přísunu hlupáků. Až dojdou, ceny zkolabují, říká Taleb

Dlouhé období nízkých až nulových úrokových sazeb po finanční krizi v letech 2008 a 2009 nafouklo ceny aktiv včetně nemovitostí nebo bitcoinu. Finanční systém je díky tomu zranitelnější. Na konferenci Shifts23, kterou v úterý pořádal deník e15, to řekl filozof, investor a matematik Nassim Nicholas Taleb. Hlavního hosta Shifts23 proslavily bestsellery Černá labuť, Zrádná nahodilost nebo Antifragilita a ve svém vystoupení se věnoval také pandemii covidu či kryptoměnám.

Video placeholde
Kvartál s ministrem financí: Rozhovor se Zbyňkem Stanjurou • e15

Lekce pro odpůrce výstavby. Developerovi daly úřady za pravdu, postaví na Lužinách tři sta bytů

Blokování developerských projektů ze strany obyvatel je v Praze na denním pořádku. Aktuální případ u stanice metra Lužiny ale ukazuje, že tvrdý odpor proti výstavbě se nemusí odpůrcům vyplatit. Více než deset let protestovali obyvatelé Prahy 13 proti projektu dvou věžáků. Úřady nyní odmítly jejich námitky a daly za pravdu developerovi. Ten do měsíce zahájí výstavbu. Radnice Prahy 13 připouští, že kvůli tomu, že radnice a obyvatelé projekt pouze odmítali, neměl developer důvod přistoupit na kompromis a snížit počet pater.

Evropa investovala do obnovitelných zdrojů příliš brzo, řekl Křetínský na Shifts23

Přestože život v časech klidu nám není souzený, jak výstižně hodnotí současnou situaci ve světe americký akademik Russel Mead, jsou tady různé způsoby, jak na současnou situaci reagovat. Jaké? To je tématem největší investiční konference v Česku Shifts23, kterou e15 zorganizovala pro každého, kdo se hodlá z momentálních změn naučit těžit v životě i v podnikání a prosperovat. Mezinárodní konference Shifts23, kterou e15 pořádá ve spolupráci s J&T Bankou, začala.

USA chystají čipový útok na Čínu kvůli technologii, kterou vyvíjí i brněnská firma

Spojené státy zvažují další významný krok v probíhající obchodně-technologické válce s Čínou. Její firmy a instituce už nějakou dobu nesmějí nakupovat západní čipy a stroje a software na jejich návrh a výrobu. Číně se mezi těmito sankcemi daří kličkovat, firmám SMIC a Huawei se například podařilo vyrobit vyspělý čip pro chytré telefony. USA proto chtějí zemi odstavit od klíčové technologie budoucnosti s názvem RISC-V, na jejímž vývoji se podílí i brněnská společnost Codasip.

Sousto pro Aero Vodochody. Ministerstvo obrany jedná o nákupu transportních letadel Embraer

Ministerstvo obrany se po dekádě úvah rozhoupalo a zahájilo jednání o nákupu dvojice transportních letounů Embraer C-390 Millennium. Stroje určené k přepravě vojenské techniky i osob nebo k hašení požárů mají doplnit stavy armádního dopravního letectva, které dlouhodobě volá po nákupu nové techniky. Na výrobě brazilských letadel se podílí Aero Vodochody, Embraer se s ním nyní dohodl na rozšíření spolupráce.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího stavebního spoření