Sousto pro Aero Vodochody. Ministerstvo obrany jedná o nákupu transportních letadel Embraer

Embraer C-390

Embraer C-390 Zdroj: Embraer

Ministerstvo obrany se po dekádě úvah rozhoupalo a zahájilo jednání o nákupu dvojice transportních letounů Embraer C-390 Millennium. Stroje určené k přepravě vojenské techniky i osob nebo k hašení požárů mají doplnit stavy armádního dopravního letectva, které dlouhodobě volá po nákupu nové techniky. Na výrobě brazilských letadel se podílí Aero Vodochody, Embraer se s ním nyní dohodl na rozšíření spolupráce.

„Jednání povedeme o pořízení dvou kusů těchto letounů, přičemž jedním z cílů vyjednávání bude, aby první letoun přistál v ČR již na konci příštího roku,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jiří Táborský. „Co se týče ceny, tak představu samozřejmě máme, ale s ohledem na strategii vyjednávání ji nebudeme dopředu zveřejňovat,“ doplnil mluvčí.

Armádě nyní chybí možnost letecké přepravy větších nákladů a vojenské techniky, které nepojmou letouny CASA, ty navíc limituje i relativně malý dolet. Embraery mohou v případě potřeby přepravit i 80 cestujících. Pro přepravu osob má sice armáda k dispozici dvojici letounů Airbus A319 z takzvané vládní letky, jeden z nich ale je ale v salónní úpravě a pojme jen 43 cestujících. Že druhý airbus s kapacitou sta cestujících nemusí stačit, ukázala například nedávná evakuace českých občanů z Izraele, kdy měl tento stroj poruchu a repatriační lety do Česka tak probíhali pomocí ostatních, pro tento účel méně vhodných letounů v armádní flotile. 

„Nákupem Embraeru bychom získali další nástroj pro zvládání situací, jako je například evakuace z krizových oblastí. Může sloužit také jako prostředek zdravotnického odsunu osob MEDEVAC a díky systému vzdušného hašení ho lze využít i v boji s rozsáhlými požáry. Z paluby C-390 lze mimo jiné provádět všechny druhy vzdušných výsadků osob i padákového shozu nákladu,“ uvedlo ministerstvo.

Embraer C-390 MillenniumEmbraer C-390 Millennium|profimedia.cz

Letoun C-390 částečně vzniká v Aeru Vodochody. Společnost pro Embraer od roku 2011 vyvíjí a vyrábí kompletní náběžnou hranu křídla, dveře, nákladní rampu a další část zadního trupu letounu.

Nyní obě firmy podepsaly smluvní zahrnující možné navýšení výrobního podílu Aera v programu C-390, zvýšení hodnoty spolupráce a partnerství při plnění požadavků českého ministerstva obrany na pořízení letounů pro českou armádu.

Ministerstvo obrany úvahy o nákupu letounů C-390 připouští přinejmenším posledních deset let. Prvním zákazníkem je brazilská armáda, která so objednala 19 letadel. Portugalsko si objednalo pětici strojů, Rakousko čtyři a Maďarsko dva letouny. Záměr koupit tento letoun dříve oznámilo také Nizozemsko, dosud však nepodepsalo závaznou objednávku. Za potenciální kupce letounu jsou považovány také Jižní Korea, Indie a Švédsko.

Embraerl měl ale se svým transportním letounem původně mnohem větší ambice, při zahájení vývoje ohlašoval, že chce za deset let prodat 700 letadel. Program původně nazvaný KC-390 ale v průběhu vývoje narážel na finanční potíže mimo jiné kvůli kolísavé podpoře brazilské vlády.