Na českou byrokracii je krátký i Microsoft. Ustupuje od stavby datacentra za miliardy

Další investor opouští Česko. Microsoft zřejmě kvůli byrokracii zařízne stavbu datacentra

Další investor opouští Česko. Microsoft zřejmě kvůli byrokracii zařízne stavbu datacentra Zdroj: Grafika e15

Složitá byrokracie a dlouhé rozhodovací procesy mají v Česku lukrativní investiční oběť. Americký obr Microsoft podle tří nezávislých zdrojů e15 s velkou pravděpodobností zruší své plány na výstavbu datového centra v Praze. Investovat do něj chtěl zhruba pět a půl miliardy korun. „Určitá malá naděje ještě žije, ale spíše jde o zbožné přání manažerů tuzemské pobočky Microsoftu,“ popsal jeden ze zdrojů, který nechtěl být jmenován.

Jak e15 v minulosti informovala, Microsoft si začátkem loňského roku za jeden a půl miliardy korun koupil od společnosti CPI Radovana Vítka téměř šestihektarový pozemek v Praze 9. Evropská centrála sídlící v Irsku následně do nově vytvořené české entity poslala čtyři miliardy na financování výstavby. Jedna z nejhodnotnějších firem světa chtěla datacentrum provozovat i kvůli chystanému státnímu cloudu nebo regulacím v oblasti ochrany dat.

Americkému kolosu ale došla trpělivost a na pražském pozemku se nic neděje. Mohou za to nejasnosti kolem územního plánu, dlouhé stavební řízení nebo energetická situace. „Legislativní požadavky na výstavbu a provoz datacentra jsou tak přísné, že se tomu nerovná snad žádná jiná země na světě,“ uvedl další ze zdrojů.

Pozemky Microsoftu v Praze 9 určené ke stavbě datového centraPozemky Microsoftu v Praze 9 určené ke stavbě datového centra|Jan Sedlák

Microsoft své plány nekomentoval. „Nemáme žádné nové informace, které bychom sdělili,“ vzkázala mluvčí zdejší pobočky Karolína Kříženecká. „Neustále vyhodnocujeme potřeby našich zákazníků, partnerů a ekosystému a budeme se i nadále snažit poskytovat silnou digitální základnu pro budoucí růst země.“ dodala mluvčí. Vláda, která se v minulosti k projektu hlásila, na dotazy e15 vůbec nereagovala.

Radnice Prahy 9 skrze mluvčí Marii Kurkovou uvedla, že projekt podporovala ještě před nákupem pozemku a že se představitelé městské části účastnili jednání vedoucích k možnému získání povolení.

„Nejedná se o prvního velkého investora, který ztrácí zájem o rozvíjení svých pozemků na území Prahy z důvodu nejasností kolem územního plánu, který je v gesci hlavního města,“ navázal radní Prahy 9 pro územní rozvoj Jiří Janák. „Tato nejistota se odráží ve skutečnosti, že investoři postupně opouštějí Prahu a Českou republiku a přesouvají své investice do okolních států, které mají předvídatelnou politiku rozvoje města,“ dodal Janák s tím, že nicméně stále věří v pokračování projektu.

Microsoft mezitím letos otevřel datové centrum v Polsku, kde investuje miliardu dolarů. V minulosti tam datový komplex rozjel i Google, investice se má dostat až na dvě miliardy dolarů.

„Když investorům nevydáme jasný signál, že o ně stojíme, půjdou jinam. Třeba do Polska nebo do Rumunska,“ shrnul Zdeněk Zajíček, prezident Hospodářské komory ČR a zároveň šéf ICT Unie, jejímž členem je i Microsoft.

Microsoft má v Česku z hlediska přidané hodnoty důležitější investici. Řadu let zde rozvíjí výzkumné a vývojové centrum čítající více než tisíc lidí. Softwaroví odborníci v Praze vyvíjejí aplikace jako Teams, Skype nebo Dynamics, části cloudu Azure nebo systém online přihlašování do služeb typu Office 365, Outlook.com či Xbox Live.

Vývojovým centrům se u nás, na rozdíl od infrastrukturních projektů, daří. „Tam, kde neexistují bariéry a regulace a nepotřebujete složitá povolení od státu, jsou Češi schopní se uplatnit a nabrat neuvěřitelnou celosvětovou konkurenceschopnost. U softwarového vývoje právě tyto bariéry tolik nejsou,“ shrnul Zajíček.

„Pár drobností by se našlo, třeba složitější získávání zaměstnanců mimo státy EU nebo oproti USA nepružné pracovní smlouvy, ale obecně v Česku překážky pro softwarový vývoj nevidíme,“ potvrdil e15 John Colgrove, zakladatel společnosti Pure Storage, která vyvíjí systémy pro ukládání dat v datacentrech. V pražském Karlíně zaměstnává stovky inženýrů a nabírá další.