Hongkong už podle USA není autonomní, ropa kolísá a Evropa stojí na rozcestí

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Velký plán

Postupné otevírání světových ekonomik zlepšuje náladu na finančních trzích. Pozornost se ale nyní soustředí především na plán Evropské komise podpořit ekonomiku stimuly v hodnotě 750 miliard eur. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové nyní stojí unie na rozcestí. Buď se jednotlivé členské státy vydají vlastní cestou, nebo budou dopady koronaviru řešit společně. A to může vést k prohloubení evropské integrace.

Ztracená autonomie

USA oznámily, že už nemohou Hongkong považovat za autonomní území, v mnoha ohledech nezávislé na Číně. Napětí mezi Pekingem a Washingtonem tak dále roste. Čína zablokovala americký návrh svolat kvůli plánům Pekingu na omezení autonomie Hongkongu zasedání Rady bezpečnosti OSN. Poradci amerického Kongresu mezitím varovali před rostoucím rizikem pro americké investice ze strany čínského bankovního systému.

Kolísavá ropa

Ceny ropy pokračují v poklesu v reakci na zprávu, že americké zásoby komodity se poprvé za tři týdny zvýšily. Opět se tak objevují obavy, že ropy bude takový nadbytek, který bude hrozit vyčerpáním skladových kapacit v USA. Situace na trhu zůstává proměnlivá. Rusko a Saúdská Arábie slíbily, že budou svůj postup v oblasti těžby ropy koordinovat, což by naopak nahrávalo růstu cen. Je ale otázkou, až se v těžebním sektoru naplno projeví dopady koronaviru a firmy začnou propouštět.

Veletrh bude

Největší světový knižní veletrh ve Frankfurtu nad Mohanem se uskuteční navzdory pandemii. Pořadatelé stále počítají s původním říjnovým termínem. Loni akci navštívilo přes 300 tisíc lidí.

Očekávané události

Zveřejnění se dočká balík ekonomických dat. Vyjdou údaje o důvěře v ekonomiku eurozóny, německá inflace a hrubý domácí produkt USA.