Kancelářský startup WeWork požádal ve Spojených státech o ochranu před věřiteli

Provozovatel coworkingových kanceláří WeWork

Provozovatel coworkingových kanceláří WeWork Zdroj: Reuters

Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork požádal ve Spojených státech o bankrotovou ochranu. Firmě, jejíž raketový vzestup a pád změnily globální podobu odvětví pronájmu kanceláří, se nevyplatily sázky na to, že společnosti budou více využívat její sdílené kancelářské prostory, uvedla agentura Reuters. Pobočky firmy mimo USA a Kanadu, tedy včetně té české, nejsou řízením dotčené. Na blížící se krach společnosti WeWork minulý týden upozornila i e15

Mluvčí WeWork uvedl, že majitelé zhruba 92 procent dluhu firmy souhlasili v rámci dohody o podpoře restrukturalizace s přeměnou svého zajištěného dluhu na vlastní kapitál. Firmě se tím podařilo snížit dluh o tři miliardy dolarů, asi 69 miliard korun. WeWork očekává, že bude mít finanční likviditu, aby mohl normálně pokračovat v činnosti. Podobný krok jako v USA hodlá učinit také v Kanadě.

Odstrašující příklad

Ke konci června měla WeWork k dispozici kancelářské prostory na 777 místech po celém světě, včetně České republiky. Japonská technologická skupina SoftBank vlastní ve WeWork zhruba šedesát procent. SoftBank věří, že dohoda o podpoře restrukturalizace je vhodným opatřením pro reorganizaci firmy.

WeWork se před několika lety stala odstrašujícím příkladem divoce nadhodnocených amerických startupů. S pověstí jednoho z nejhodnotnějších startupů chtěla společnost v roce 2019 vstoupit na burzu s odhadovanou hodnotou 47 miliard dolarů. Místo triumfu ale přišel propadák.

Hlubší vhled do podnikání před primární veřejnou nabídku (IPO) způsobil, že se velcí investoři ztrátové společnosti vyhnuli a nabídka byla nakonec zrušena. Firmu pak tvrdě zasáhla pandemie, protože covidová opatření lidi přiměla pracovat z domova, místo sdílených prostor podniku jako do té doby. V roce 2021 se WeWork dostala na burzu, ale jen díky spojení s firmou specializovanou na akvizice, takzvanou SPAC. Od počátku letošního roku akcie firmy klesly o zhruba 98,5 procenta.

Firmu drtí výdaje za nájem

Firmě se také stále nedaří dostat do zisku, protože platí vysoké částky za pronájem prostor, její firemní klientela ale převážně omezuje nebo ruší pronájmy kvůli trendu práce z domova. Mnoho jejích zákazníků tvořily začínající a menší podniky, které omezily své výdaje kvůli vysoké inflaci a zhoršení ekonomických vyhlídek.

Ve druhém čtvrtletí, kdy naposledy oznámila finanční výsledky, spotřebovaly platby za prostory 74 procent jejích tržeb. Problémy WeWork zhoršila i konkurence ze strany jejích vlastních pronajímatelů. Společnosti zaměřené na pronájem komerčních nemovitostí tradičně uzavíraly pouze dlouhodobé nájemní smlouvy, nově ale začaly nabízet i krátkodobé a flexibilní pronájmy, aby se vyrovnaly s poklesem zájmu o kancelářské prostory.

V žádosti ke konkurznímu soudu firma uvedla, že ke konci června její aktiva činila 15,06 miliardy dolarů. Závazky pak 18,66 miliardy dolarů.