Koronavirus dál děsí asijské burzy. Index světových akcií klesl nejníže za sedm týdnů

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Koronavir se šíří

Přes dvacet tisíc nakažených a 425 mrtvých. To jsou nejnovější statistiky řádění nového typu koronaviru v Číně. Všechny nové případy úmrtí jsou hlášeny z města Wu-chan, kde epidemie propukla. V provincii Chu-pej začala přijímat pacienty nově vybudovaná nemocnice s kapacitou tisíc lůžek, další nemocnice s 1500 lůžky má být dokončena v příštích dnech.

Slabé tržby

Americká společnost Alphabet zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí meziročně svůj čistý zisk na 10,67 miliardy dolarů, tedy asi 243 miliard korun. Naopak slabý byl růst jejích tržeb. Ten byl dokonce nejpomalejší za posledních pět let. 

Čekání na výsledky

V americké Iowě se v jako prvním státě Spojených států rozhoduje o demokratickém kandidátovi Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Ohlášení výsledků však protazím způsobují technické problémy. Výsledky jsou kompletní zhruba z jedné čtvrtiny, zbytek při sčítání doprovázejí blíže neurčené potíže. O útok hackerů či jiný nepřátelský čin ale prý nejde. Podle některých zdrojů má být příčinou technických potíží nesprávně fungující mobilní aplikace.

Asijské akcie v nervech

Nervozita investorů ohledně situace kolem koronaviru se dále prohlubuje. Čínské akcie i nadále klesají a většina hlavních čínských indexů ztratila kolem osmi procent. Hodnota všech obchodovaných akcií se snížila o více než 400 miliard dolarů, tedy zhruba 9,1 bilionu korun. Ztrácely ale i další akciové trhy v Asii a index světových akcií klesl nejníže za sedm týdnů. Lépe si vedou akcie ve Spojených státech. Díky příznivým údajům o vývoji tamního zpracovatelského průmyslu a zájmu investorů o technologické podniky posílily. Přesto i tamní trhy znervózňuje situace kolem šířícího se koronaviru.