Siemens si v Česku pohoršil, doplácí na obchodní válku i sankce proti Rusku

Budova společnosti Siemens

Budova společnosti Siemens Zdroj: Michael Tomeš

Siemens Frenštát
Siemens Frenštát
Logo koncernu Siemens
4
Fotogalerie

České pobočce společnosti Siemens se výrazně ztenčil čistý zisk. Loni jí klesl o 259 milionů korun na 612 milionů. Společnosti se snížily i tržby, a to o 1,2 miliardy na 26,2 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny.

Pomalejší růst české a německé ekonomiky, čínsko-americkou obchodní válku, brexit i ekonomické sankce Evropské unie proti Rusku zařadila strojírenská a technologická společnost Siemens mezi hlavní faktory ovlivňující její obchody v uplynulém finančním roce skončeném v září.

Společnost zaměstnávala celkem 8133 zaměstnanců, meziročně o zhruba tři sta méně. Z uskutečněných zakázek ale jednatelé firmy Eduard Palíšek a Michael Axmann vyzdvihli například dodávku údajně největšího bateriového úložiště v Česku o výkonu čtyř megawattů společnosti C-Energy nebo dodávku 56 rychlonabíjecích stanic Škodě Auto.

V právě probíhajícím účetním období očekávají závody Siemensu blíže nespecifikovaný nárůst kapacity. „Růst plánujeme především v oblasti průmyslového internetu věcí a řešení s prvky umělé inteligence. Očekáváme nárůst poptávky po produktech, které vedou ke snižování uhlíkových emisí, a to v souladu s rostoucím tlakem na implementaci opatření proti klimatickým změnám,“ sdělili jednatelé.

Finanční výsledky skupiny, které zohledňují období od předloňského října do loňského září, nezahrnují zatím nezveřejněné výsledky společností Siemens Healthcare, OEZ, Siemens Electric Machines a Siemens Industry Software. Ty za předminulý finanční rok vykázaly zisk dohromady 719 milionů korun. Do samostatné entity se loni transformovala i bývalá divize Siemens Mobility.

V minulosti se Siemensu dařilo v Česku lépe. V roce 2006 se firma s tržbami ve výši 57 miliard umístila mezi deseti největšími společnostmi v žebříčku Czech Top 100, upozornil loni server Euro.cz. Působnost Siemensu se v dalších letech zmenšila i kvůli odprodeji některých aktivit, například divize výroby autodílů.

Siemens se v Česku opírá především o výrobní závody v Brně, Trutnově, Mohelnici a ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde vyrábí průmyslové turbíny, nízkonapěťovou spínací techniku nebo například elektromotory. Provozuje také vývojová centra.