Land Rover nemá nárok na tvary modelu Defender, rozhodl soud

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Koronavirus se vrací

Itálie a Švédsko, země donedávna nejvíce zasažené koronavirem, nyní zvládají držet epidemii pod kontrolou. Mají relativně málo nových případů a nemocnice nejsou přetížené. Naopak ve Španělsku dosáhly denní počty nakažených minulý týden více než dvou tisíc a ve Francii více než tisíce. Nový Zéland, jedna z prvních zemí, které oznámily, že už nemají žádné nemocné s COVID-19, čelí nevyhnutelnému a zaznamenává první nové případy. Co se týče nových metod léčby, deník Wall Street Journal uvedl, že experimentální léčba transfuzí krve bohaté na protilátky COVID-19 snížila úmrtnost pacientů s nemocí o 50 procent.

Obavy z Fitbit

Google čelí prověrce ze strany Evropské komise kvůli převzetí výrobce chytrých náramků Fitbit. Panují obavy, jak by mohl internetový gigant využít data o zdraví uživatelů náramku pro reklamní účely. Prověrka je další v řadě šetření nejen v Evropě, ale i v USA, která mají za cíl držet pod kontrolou stoupající vliv firem jako je majitel Googlu Alphabet, Facebook, Apple nebo Amazon.

Dva tisíce dolarů za unci

Zlato pokračuje v lámání rekordů. Ceny se dostaly do dosud nepoznaného teritoria nad 2000 dolarů za troyskou unci. Ceny tlačí vzhůru očekávaní investorů, že centrální banky budou do ekonomik pumpovat další peníze, aby zmírnily hospodářské dopady pandemie. Zlato už letos posílilo o více než 30 procent. Například banka Goldman Sachs očekává růst ceny drahého kovu až na 2300 dolarů.

Defender pro každého

Automobilka Jaguar Land Rover neuspěla u soudu s žádostí na přidělení ochranné známky na tvary ikonického terénního modelu Defender z její produkce. Britskému miliardáři Jimovi Ratcliffovi a jeho Ineos Group se tak otevírá cesta k výrobě automobilu Grenadier, který se tvary klasických land roverů silně inspiruje.