Poklona britské ikoně automobilismu se zřejmě bude vyrábět ve Francii

Ineos Grenadier

Ineos Grenadier Zdroj: Ineos Group

Ineos Grenadier
Ineos Grenadier
Ineos Grenadier
4
Fotogalerie

Britský miliardář a prominentní podporovatel brexitu Jim Ratcliffe jedná o převzetí francouzské továrny automobilky Daimler. Chce zde vyrábět terénní automobil Grenadier, který má být poklonou klasickým vozům značky Land Rover.

Ratcliffova Ineos Group oznámila, že jedná o akvizici závodu ve francouzském městě Moselle nedaleko německých hranic. Daimler zde dosud vyráběl minivozy Smart, nyní ale chce továrnu v rámci úsporných opatření uzavřít a podat.

Zisk již postavené továrny by Ineosu umožnil dohnat skluz, který projekt nabral kvůli pandemii koronaviru, cituje agentura Bloomberg obchodního ředitele firmy Marka Tennanta. Ineos by tak stále mohl dodržet původní plán, který předpokládá zahájení výroby na konci roku 2021 a uvedení vozu na trh v roce 2022.

Grenadier byl představen v minulém týdnu. Terénní automobil připomíná minulou generaci Land Roveru Defender, a Ratcliffe se netají tím, že tvary světoznámého vozu byly inspirací pro připravovaný automobil.

Ineos, jehož zakladatel patřil mezi velké sponzory kampaně za brexit, původně plánoval montovat své vozy ve Walesu s využitím dílu vyrobených v Portugalsku. „Covid změnil mnoho věcí a nyní se nám naskytla příležitost, která dříve nebyla ve hře,“ vysvětlil změnu strategie Tennant. „Vše se vyvíjí velmi rychle, ale dohoda ještě nebyla uzavřena,“ dodal.

Ratcliffe je nejbohatším Britem s majetkem v hodnotě zhruba 20 miliard dolarů. Projekt Grenadier spustil poté, co automobilka Jaguar Land Rover odmítla jeho nabídku na převzetí výroby původního Land Roveru Defender.