Exploze v Bejrútu má 135 obětí a na 5000 zraněných. Škody jdou do miliard

Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí

Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí Zdroj: Reuters

Okamžik, kdy Bejrútem otřásl mohutný výbuch
Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí
Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí
Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí
Vybuchlý sklad v Bejrútu a jeho zdevastované okolí
20
Fotogalerie

Úterní výbuch v libanonské metropoli Bejrútu nepřežilo 135 lidí a zranilo se 5000 lidí. Uvedl to ministr zdravotnictví Hamad Hasan. Podle bejrútského guvernéra Marvána Abbúda výbuch způsobil škody v hodnotě tří až pěti miliard dolarů (66 až 110 miliard korun). Podle něj přišlo o domov až 300 tisíc lidí a úřady se jim snaží zajistit jídlo, vodu a provizorní přístřeší. 

Výbuch, nastal v přístavním skladišti, kde bylo uloženo 2750 tun dusičnanu amonného. Expoloze vyvolala otřesy o síle 3,5 stupně a byla citelná a slyšitelná až na Kypru, vzdáleném od Libanonu více než 200 kilometrů. Vláda vyhlásila v Bejrútu na čtrnáct dní výjimečný stav a nařídila umístit do domácího vězení přístavní zaměstnance odpovědné za sklad.

Abbúd řekl, že oficiální údaje o škodách vydají technické týmy. Výbuch podle něj byl tak rozsáhlý, že je poškozena půlka města. „Myslím si, že bez domova je nyní 250 tisíc až 300 tisíc  lidí,“ řekl guvernér. „Přišli jsme o deset členů bejrútské hasičské brigády a máme škodu až pěti miliard dolarů, možná víc,“ dodal.

Sdělil dále, že bezpečnostní zpráva vypracovaná v přístavu v roce 2014 varovala před možností exploze, protože výbušný materiál nebyl uskladněn tak, aby to odpovídalo bezpečnostním normám.

Ministr Hasan řekl, že další „oběti jsou určitě ještě pod troskami a na ministerstvo telefonují desítky lidí, kteří někoho pohřešují“.

Libanonci na sociálních sítích začali nabízet postiženým přístřeší i lůžka nebo své prázdné nemovitosti. Na twitterovém účtu OurHomesAreOpen dávají k dispozici svá jména i telefonní čísla.

Vláda vyhlásila v hlavním městě dvoutýdenní výjimečný stav a předala bezpečnostní záležitosti armádě.

Velkou kritiku vzbuzuje skladování takového množství nebezpečného materiálu v blízkosti městského centra. Ředitel přístavu Hasan Kurajta řekl místní televizi, že materiál byl uskladněn v přístavu před šesti lety na základě soudního příkazu. Celní i bezpečnostní orgány podle něj žádaly o odvoz, ale „nic se nestalo“. Vláda ve středu nařídila umístit do domácího vězení představitele přístavu odpovědné za bezpečnost skladu. O kolik jde přesně lidí, zatím není jasné.

Podle upřesňujících se zpráv se v úterý v 17:00 SELČ v přístavu ozval první velký výbuch, který vyvolal požár. Následovalo několik menších a nakonec kolosální exploze, která vyrazila okna budov až na mezinárodním letišti vzdáleném devět kilometrů.

Prezident USA Donald Trump sice prohlásil, že podle amerických vojenských expertů byl příčinou výbuchu zřejmě pumový útok. 

„Setkal jsem se s některými našimi skvělými generály a oni se domnívají, že nešlo o průmyslovou nehodu. Podle nich se zdá, že to byl atentát, že to byla nějaká bomba,“ řekl prezident.

Nikdo jiný ale tento názor nesdílí. Agentura AP citovala dva nejmenované americké představitele ministerstva obrany, kteří sdělili, že nic nenasvědčuje tomu, že za úterním výbuchem byl útok. Podle těchto zdrojů je příčinou podle všeho špatné uskladnění nebezpečného materiálu.

Libanonská média naopak napsala, že na místě vypukl požár, který zavinil explozi. Jedna z verzí hovoří o tom, že na vině byly svářečské práce, které ve skladu probíhaly. Podle jiné verze se plameny rozšířily z přilehlé budovy, kde explodovala zábavní pyrotechnika.

Většina bejrútského přístavu byla srovnána se zemí a poškozeno bylo i mnoho dalších budov ve městě. Tlaková vlna vyrazila okna i na bejrútském mezinárodním letišti. 

 

Libanonský premiér vyhlásil na dnešek státní smutek a prezident Michel Aún svolal na dnešní den mimořádné zasedání vlády.