Majitel Zásilkovny zvýšil obrat téměř o pětinu, firma pokořila sto milionů poslaných zásilek

Doručení zboží do auta zákazníka nabídne například Zásilkovna

Doručení zboží do auta zákazníka nabídne například Zásilkovna Zdroj: Zásilkovna

Skupina Packeta, která vlastní logisticko-technologickou firmu Zásilkovna, zvýšila loni obrat o 18,3 procenta na 7,25 miliardy korun. Počet přepravených zásilek stoupl o 17,9 procenta na téměř 106 milionů. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Skupina, která na konci minulého roku roku oznámila změnu majitele, má přibližně 15 500 vlastních výdejních míst ve čtyřech zemích, z toho 6200 samoobslužných výdejních Z-Boxů. Mobilní aplikaci Zásilkovna si stáhlo přes osm milionů uživatelů. Packeta aktuálně doručuje pro zhruba 49 tisíc e-shopů.

„Packeta v minulém roce i přes pokles celkového e-commerce trhu a dumpingových akcí ze strany konkurentů opět výrazně rostla a navýšila nejen svoji tržní pozici a obrat, ale také výrazně zvýšila ziskovost. V loňském roce jsme poprvé v historii firmy překročili doručení 100 milionů zásilek ročně,“ uvedla zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková.

I letošní rok bude podle Kijonkové náročný a těžko předvídatelný. „Trajektorie skupiny Packeta je zřejmá. Nadále posilovat naši pozici nejen v České republice, ale i na našich zahraničních trzích, kde působíme, rychleji expandovat a přinášet našim zákazníkům skvělé služby a produkty, které jim usnadňují život,“ dodala.

Začátkem minulého roku skupina otevřela svoji sedmou entitu Packeta Adriatic, která své působení zahájila na Slovinsku. V únoru spustila novou službu podání zásilek přes Z-Boxy. V květnu loňského roku otevřela skupina své největší depo na Moravě, a to u Brna v Holubicích. Na rozloze přibližně 12 tisíc metrů čtverečních denně zpracuje až 120 tisíc zásilek.

V závěru roku síť Packety za jeden den zpracovala více než 880 tisíc zásilek. O víkendu v době slevových akcí Black Friday to bylo 1,6 milionu zásilek, což byl proti roku 2022 nárůst o 14 procent.

Majitelem Packety se před koncem roku stalo konsorcium globálního fondu CVC Capital Partners a skupiny Emma Capital, jejímž majitelem je dosavadní ředitel skupiny PPF Jiří Šmejc. CVC má podíl 65 procent, Emma Capital zbylých 35 procent. Packetu konsorcium získalo od manželů Kijonkových a dalších investorů.