Musk užíval spolu s dalšími manažery Tesly nezákonné drogy, píše americký deník

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: ČTK / AP / Alessandra Tarantino

Řada současných i bývalých vrcholných manažerů společností Tesla a SpaceX věděla, že zakladatel a šéf obou firem Elon Musk užívá nelegální drogy. Mnozí z nich se na konzumaci zakázaných látek podíleli, píše deník The Wall Street Journal.

Ve společnostech panovala obava z toho, jaké množství drog Musk požívá a také z toho, že s ním drogy užívají i další členové představenstev obou společností, píše deník s odvoláním na představitele Muskových firem, kteří byli svědky této konzumace drog nebo o ní byli informováni. Navzdory vysloveným obavám ale představenstvo neiniciovalo žádné interní vyšetřování a o tom, že členové představenstva o situaci věděli, se nepíše ani v žádných záznamech z jednání představenstva.

Mnozí manažeři pociťovali, že nesmějí Muskovu nabídku drog odmítnout, protože jinak by ho rozladili a mohli by „ztratit sociální kapitál“, uvádějí zdroje WSJ.

Vztahy mezi Muskem a členy představenstev jeho společností se nedávno dostaly do středu pozornosti po rozhodnutí soudu a americkém státě Delaware, který vyhověl žalobě investora a zrušil dohodu o vyplacení odměny 55,8 miliardy dolarů, kterou v roce 2018 uzavřela Tesla s Muskem. Podle soudu je výše odměny nepřiměřená a poškozuje akcionáře firmy. Soud také poukázal na to, že členové představenstva, kteří o odměně hlasovali, jsou ve střetu zájmů.

Musk ani jeho advokát Alex Spiro na dotazy WSJ nereagovali. Deník v minulosti uvedl, že Musk užíval LSD, kokain, extázi a halucinogenní houby. V reakci na tuto zprávu Spiro uvedl, že Musk byl opakovaně náhodně testován na drogy ve SpaceX a žádný test u něj přítomnost drog neodhalil.

„Ať už dělám cokoliv, měl bych v tom zjevně pokračovat,“ napsal tehdy v reakci na zprávu Musk na své sociální síti X. „Pokud by drogy dlouhodobě zlepšovaly mou produktivitu, tak bych je určitě bral,“ dodal.

Vobořil: Regulovaný trh s konopím je nejlepší řešení

Video placeholde
Hostem e15 Castu byl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil • e15