Nejambicióznější skok ve vesmírné turistice. Start rakety Falcon 9 s civilní posádkou byl úspěšný

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX dnes z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon se čtyřčlennou civilní posádkou. Jde o vůbec první výpravu do kosmu bez profesionálního astronauta. Mise Inspiration4 má trvat tři dny a je zaměřená na lékařský výzkum dopadů pobytu ve vesmíru na lidský organismus. Agentura AP let označuje za dosud nejambicióznější skok ve vesmírné turistice.  Vůdcem výpravy je 38letý miliardář Jared Isaacman. Tento zkušený soukromý pilot snil o své cestě do vesmíru a, jak říká, tento sen si chtěl splnit s tím, že poskytne další místa v lodi za peníze, jež budou věnovány na humanitární účely. Pomoc má jít Dětské výzkumné nemocnici St. Jude v tennesseeském Memphisu, která se zaměřuje na vážné nemoci dětí, zejména na leukémii a jiné druhy rakoviny.  Už v červenci zamířili k vesmíru dva jiní miliardáři, ale jednalo se jen o několikaminutové suborbitální lety. Nejprve letěl v lodi VSS Unity své firmy Virgin Galactic Richard Branson. O devět dnů později ho následoval Jeff Bezos díky raketě New Shepard a modulu New Step společnosti Blue Origin.  S Issacmanem do vesmíru letí devětadvacetiletá asistentka lékaře v nemocnici St. Jude Hayley Arceneauxová, která v dětství v této nemocnici sama bojovala s rakovinou, dvaačtyřicetiletý datový inženýr Chris Sembroski a 51letá pedagožka Sian Proctorová, která je první černošskou pilotkou kosmické lodi.  Výprava má především plnit úkoly, které jsou součástí lékařských výzkumů týkajících se dopadů pobytu ve vesmíru na lidský organismus. Počítá se například s odebíráním biologických vzorků, včetně krve.  Let zcela civilní posádky v lodi Crew Dragon Resilience umožňuje skutečnost, že je plně automatický. V případě nutnosti přitom může zasáhnout řídící středisko ze Země.  Mise má trvat tři dny, ale přesný čas návratu s přistáním do vody zatím stanovený není. Bude to záležet na více okolnostech, včetně povětrnostních podmínek v plánovaných místech přistání, jimiž bude Atlantický oceán u východního pobřeží USA, nebo Mexický záliv.
Posádka rakety Falcon 9 společnosti Space X
3
Fotogalerie

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX dnes z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon se čtyřčlennou civilní posádkou. Jde o vůbec první výpravu do kosmu bez profesionálního astronauta. Mise Inspiration4 má trvat tři dny a je zaměřená na lékařský výzkum dopadů pobytu ve vesmíru na lidský organismus. Agentura AP let označuje za dosud nejambicióznější skok ve vesmírné turistice.

Vůdcem výpravy je 38letý miliardář Jared Isaacman. Tento zkušený soukromý pilot snil o své cestě do vesmíru a, jak říká, tento sen si chtěl splnit s tím, že poskytne další místa v lodi za peníze, jež budou věnovány na humanitární účely. Pomoc má jít Dětské výzkumné nemocnici St. Jude v tennesseeském Memphisu, která se zaměřuje na vážné nemoci dětí, zejména na leukémii a jiné druhy rakoviny.

Už v červenci zamířili k vesmíru dva jiní miliardáři, ale jednalo se jen o několikaminutové suborbitální lety. Nejprve letěl v lodi VSS Unity své firmy Virgin Galactic Richard Branson. O devět dnů později ho následoval Jeff Bezos díky raketě New Shepard a modulu New Step společnosti Blue Origin.

S Issacmanem do vesmíru letí devětadvacetiletá asistentka lékaře v nemocnici St. Jude Hayley Arceneauxová, která v dětství v této nemocnici sama bojovala s rakovinou, dvaačtyřicetiletý datový inženýr Chris Sembroski a 51letá pedagožka Sian Proctorová, která je první černošskou pilotkou kosmické lodi.

Výprava má především plnit úkoly, které jsou součástí lékařských výzkumů týkajících se dopadů pobytu ve vesmíru na lidský organismus. Počítá se například s odebíráním biologických vzorků, včetně krve.

Let zcela civilní posádky v lodi Crew Dragon Resilience umožňuje skutečnost, že je plně automatický. V případě nutnosti přitom může zasáhnout řídící středisko ze Země.

Mise má trvat tři dny, ale přesný čas návratu s přistáním do vody zatím stanovený není. Bude to záležet na více okolnostech, včetně povětrnostních podmínek v plánovaných místech přistání, jimiž bude Atlantický oceán u východního pobřeží USA, nebo Mexický záliv.