Největší evropská akvizice. Kellnerova PPF prodá za miliardy podíl v biotechnologické firmě NBE

Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.

Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Petr Kellner
Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.
Podnikatel a majitel holdingové společnosti PPF Group Petr Kellner.
PPF
Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.
7
Fotogalerie

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera prodá za miliardy korun podíl ve švýcarské biotechnologické společnosti NBE-Therapeutics, kde je hlavním akcionářem. Stoprocentní podíl ve firmě kupuje německá farmaceutická společnost Boehringer Ingelheim za 1,18 miliardy eur (asi 31 miliard korun). Jedná se tak o největší akvizici svého druhu v Evropě za posledních deset let. PPF výši svého podílu ve společnosti neuvedla.

Výše podílu PPF by měla podle informací z médií být okolo 26 procent, což by znamenalo příjem z transakce okolo 300 milionů eur, tedy asi osm miliard korun. Celková hodnota transakce se skládá z okamžité platby a budoucích plateb závislých na dosažení cílů v rámci dalšího klinického vývoje.

PPF do NBE vstoupila před čtyřmi lety. PPF uvedla, že její biotechnologická firma Sotio bude nadále pokračovat ve spolupráci s NBE na vývoji dvou inovativních protinádorových přípravků takzvané platformy ADC. NBE vznikla v roce 2012, kromě společností PPF a Boehringer Ingelheim v ní vlastní podíl také dánská farmaceutická společnost Novo Holdings a další švýcarští, němečtí a nizozemští soukromí investoři.

„Boehringer Ingelheim nyní může využít své rozsáhlé a dlouholeté odborné zkušenosti v onkologickém výzkumu a pomoci NBE-Therapeutics při budoucím rozvoji špičkové platformy iADC ve prospěch pacientů. Tato akvizice potvrzuje správnost našeho obchodního modelu, kdy investujeme do biotechnologických společností vyvíjejících nové metody léčby nádorových onemocnění a také produkty s potenciálem zásadně měnit vývoj v oboru,“ řekl akcionář skupiny PPF odpovědný za biotechnologie Ladislav Bartoníček.

NBE-Therapeutics se sídlem v Basileji využívá svoji vlastní patentovanou platformu iADC při vývoji léčiv pro léčbu nádorů. Platforma ADC umožňuje cílené dodání vysoce účinné chemoterapie do nádoru pomocí protilátek namířených na bílkoviny, které se vyskytují pouze na nádorových buňkách. Hlavní program s označením NBE-002 vstoupil v polovině letošního roku do takzvané fáze I klinických studií.

Generální ředitel společnosti Sotio Radek Špíšek uvedl, že zájem jedné z největších světových farmaceutických firem o platformu ADC ukazuje, jak velkou hodnotu mají přípravky s označeními SO-N102 a SO-N107, které Sotio vyvíjí a jsou založené právě na této platformě od NBE. „Přípravek SO-N102 by měl v rámci našeho pokračujícího partnerství se společností NBE-Therapeutics vstoupit do konce roku 2021 do klinické fáze a přípravek SO-N107 bude pokračovat v předklinických testech,“ dodal.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda uvedl, že aktuální prodej je jedním ze zásadních dokladů poměrně rychlého návratu objemu a počtu akvizic farmaceutického odvětví a biotechnologického segmentu na růstovou linii po letošní koronavirové krizi. „Prodej takového objemu umožní získat kapitál k investicím do inovací a ještě účinněji využít tak i impulz, který koronavirová krize poskytuje celému farmaceutickému odvětví a biotechnologickému segmentu,“ uvedl.

Podle hlavního ekonoma společnosti Natland Petra Bartoně je transakce příkladnou ukázkou toho, jak fungují různé role investora od prvotního nápadu, přes jeho proměny při konfrontaci s realitou, až po uvedení na trh a masovou výrobu. „Nyní jednoduše daný životní cyklus konkrétního, lidem pomáhajícího nápadu, přechází od jednoho specialisty na jiného specialistu. Investor není univerzální povolání, každý investor má nějakou specializaci. Učitel na základní škole také dítě předá středoškolské profesorce, a ta vysokoškolskému docentovi,“ přirovnal.

Sotio je biotechnologická společnost, která zastřešuje aktivity skupiny PPF ve výzkumu a vývoji nových protinádorových léčiv. Vyvíjí nové léčivé přípravky zaměřené na léčbu nádorových a autoimunitních onemocnění, působí v Evropě, USA, Rusku a Číně. Firma provádí řadu klinických studií a vyvíjí svou vlastní metodu léčby založenou na platformě takzvaných dendritických buněk (DCVAC) i novou generaci protinádorových přípravků na bázi konjugátu protilátky a léku (ADC).

Skupina PPF investuje do mnoha odvětví, od finančních služeb, telekomunikací, nemovitostí, strojírenství až po biotechnologie. Vlastní mimo jiné většinový podíl v tuzemském operátorovi O2 a letos v říjnu dokončila akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME), čímž ovládla mimo jiné televizní skupinu Nova. PPF ke konci prvního pololetí vlastnila aktiva 44 miliard eur (asi 1,15 bilionu korun) a zaměstnávala celosvětově 98 tisíc lidí. Majetek Petra Kellnera podle údajů časopisu Forbes činí 293 miliard korun.