PROFIL: Příběh vakcínových superstar z BioNTechu

Manželé Ugur Sahin a Özlem Türeci, zakladatelé společnosti BioNTech a tvůrci první německé vakcíny proti nemoci COVID-19, dál pracují na vývoji preparátů proti rakovině.

Manželé Ugur Sahin a Özlem Türeci, zakladatelé společnosti BioNTech a tvůrci první německé vakcíny proti nemoci COVID-19, dál pracují na vývoji preparátů proti rakovině. Zdroj: Reuters

Lékař a vědec Ugur Sahin, který stojí za společností BioNTech
Vakcína od BioNTechu a Pfizeru dokončila klinické testy jako první.
Vakcína od BioNTechu a Pfizeru dokončila klinické testy jako první.
Vakcína od BioNTechu a Pfizeru dokončila klinické testy jako první.
Vakcína od BioNTechu a Pfizeru dokončila klinické testy jako první.
8
Fotogalerie

Přes noc se z nich stali mezinárodní hvězdy a miliardáři. Třiapadesátiletá Özlem Türeci a její o dva roky starší manžel Ugur Sahin stojí za vynálezem první německé vakcíny proti nemoci COVID-19. Jejich společnost BioNTech ji ve spolupráci s americkým farmaceutickým gigantem Pfizer začne distribuovat po celém světě. První povolení k použití získala vakcína v Británii, kde se začíná očkovat už tento týden.

Ugur Sahin se narodil v Turecku, ve čtyřech letech se ale přestěhoval za otcem do Německa, kde také vystudoval vysokou školu. Jeho budoucí žena Özlem se narodila v dolním Sasku, kam její turečtí rodiče v šedesátých letech emigrovali. Oba – Özlem i Ugur – jsou lékaři. Ugur se jako onkolog začal po studiu velmi brzy věnovat výzkumu léků proti rakovině. Na univerzitě v Mohuči, která má v tomto oboru dnes už třicetiletou tradici, se věnoval výzkumu řadu let než spolu s manželkou, která se specializuje na imunologii a s níž společně vytvořili velmi úspěšný a efektivní vědecký tandem, založili samostatnou společnost.

Do soukromého sektoru

Podle šéfa lékařského studia v německé Mohuči Ulricha Förstermanna funguje mezi BioNTechem a univerzitou stále velmi čilá spolupráce, ale částečný odchod obou vědců do soukromého podnikání byl podle něj nutný. „Ugur a Özlem správně rozpoznali, že když mají být jejich výzkumy prospěšné, je takové oddělení naprosto nutné. S akademickými finančními možnostmi to nejde. A tak v roce 2001 založili společnost Ganymed Pharmaceuticlas, která vyvíjela protilátky proti rakovině,“ vysvětlil Förstermann v rozsáhlém rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Správný čich a výbava

Před čtyřmi lety manželé prodali firmu Ganymed japonskému farmaceutickému koncernu Astellas Pharma, a to za 400 milionů eur. Už v roce 2008 ale založili jinou firmu nazvanou BioNTech, která rozvíjela další větve výzkumu léků proti rakovině, na jejichž biotechnologickém principu a základě vznikla i nová vakcína proti nemoci COVID-19.

Oba vědci jsou dlouho přesvědčeni, že proti rakovině pomohou člověku jeho vlastní buňky a snaží se vytvořit nosiče určitých proteinových a jiných látek (m-RNA), které v buňkách zastaví rakovinotvorné bujení a spustí autoimunitní reakci, takže rakovinovou buňku pohltí organismus sám bez chemoterapie nebo chirurgického zákroku, případně nejprve za současného doplnění všech zmiňovaných procedur. Türeci a Sahin ale věří, že budoucnost a přelomovost léčby rakoviny spočívá právě v méně invazivní metodě preparátů, vyvolávajících specifickou imunitní reakci organismu. Tělo se, laicky řečeno, pomocí biotechnologií vytrénuje k tomu, aby umělo s rakovinou samo bojovat.

„Když se v prosinci minulého roku objevily první zmínky o novém viru v Číně, Ugur Sahin reagoval velmi rychle, až prorocky, protože tušil, že se z tohoto viru stane velké celosvětové téma,“ říká Förstermann ve FAZ a pokračuje: „Bylo rychle jasné, že BioNTech se svými zkušenostmi a výzkumy může relativně rychle vyrobit účinnou vakcínu, jejíž vývoj normálně trvá pět nebo šest let.“ Použité technologie jsou podle šéfa mohučské medicíny podobné, ale stojí za nimi spousta práce v minulosti a stovky patentů, jež si museli majitelé BioNTechu zaregistrovat.

Díky pokročilému výzkumu byl BioNTech schopen získat peníze na další vývoj vakcíny na americké burze a hlavně spolupráci s největší farmaceutickou firmou světa Pfizer, která zajistila výrobní kapacity a podporu klinických zkoušek ve všech směrech.

Hlavní cíl zůstává

Sahin dál působí na univerzitě jako profesor a účastní se několika imunologických projektů, které nadále rozvíjejí možné nové cesty v boji s rakovinou. V centru jeho pozornosti je teď vakcína proti covidu, jejíž úspěch bude pro BioNTech mimořádně důležitý. Osvědčí-li se, bude to velká pomoc i pro hledání léku na rakovinu.

„Dovolím si tvrdit, že jejich práce na léčbě rakoviny bude z dlouhodobého hlediska ještě důležitější než současný vývoj BioNTechu v oblasti očkování proti koronaviru,“ předpovídá Ulrich Förstermann z mohučské univerzity, který také ví, že jeho škola bude opět u toho.

Autor je spolupracovník redakce