Nerudová získala peníze na prezidentskou kampaň od zakladatele Partners Borkovce i od Kinského

Danuše Nerudová je česká ekonomka a vysokoškolská pedagožka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně

Danuše Nerudová je česká ekonomka a vysokoškolská pedagožka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Danuše Nerudová je česká ekonomka a vysokoškolská pedagožka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně
Danuše Nerudová je česká ekonomka a vysokoškolská pedagožka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně
Danuše Nerudová je česká ekonomka a vysokoškolská pedagožka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně
Danuše Nerudová je česká ekonomka a vysokoškolská pedagožka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně
5
Fotogalerie

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, která tento týden oznámila své rozhodnutí kandidovat na prezidentku, už získala řadu sponzorů. Vedle brněnského investora Jiřího Hlavenky, který už podporu veřejně přislíbil, jí poslal půlmilionový dar spoluzakladatel finančněporadenské skupiny Partners Petr Borkovec. Dalším sponzorem je také Constantin Kinský, bývalý bankéř a vlastník panství ve Žďáru nad Sázavou.

„Známe se dlouho z akademické půdy z Mendelovy univerzity, kde jsme oba studovali. Bylo by dobré, kdybychom měli na Hradě prezidentku místo chlapa. Danuše má výborné předpoklady i vzhledem k tomu, že je učitelka, takže se umí veřejně prezentovat, a rozumí také ekonomice, což se bude hodit, protože v příštích letech budeme řešit především ekonomické důsledky současných krizí,“ řekl webu E15.cz Petr Borkovec, spoluzakladatel finančněporadenské skupiny Partners.

Někteří lidé z Partners se dokonce budou podílet i na sběru podpisů pod prezidentskou kandidaturu Nerudové. „Rádi bychom nasbírali zhruba okolo 100 tisíc podpisů, tedy dvojnásobek hranice nutné pro oficiální podání kandidatury,“ uvedla Nerudová.

Borkovec zatím přispěl půlmilionem. „Prozatím je to finální částka, ale pokud by se jí dařilo a povedlo se jí stát se ještě více známou, nevylučuji další příspěvek,“ uvedl finančník.

Podporu Nerudové už loni v prosinci veřejně přislíbil také brněnský investor Jiří Hlavenka, který úspěšně investoval například do společnosti Kiwi.com a v minulosti byl jedním z vlastníků vydavatelství Computer Press.

Mezi sponzory prezidentské kampaně Nerudové figurují také někdejší bankéř a vlastník panství ve Žďáru nad Sázavou Constantin Kinský a jeho choť Marie. Na kampaň přispěje také advokát Martin Nedelka, spolumajitelka českého rodinného výrobce vířivek a bazénů USSPA Kateřina Kadlecová či podnikatel Jan Školník, který vede globálně působící firmu HOBRA-Školník a se svou ženou založil Agenturu pro rozvoj Broumovska – neziskovou organizaci, se kterou oživují rozsáhlý komplex kláštera v Broumově. 

Video placeholde
Průvodce prezidentskými volbami • videohub

Nerudová svou kandidaturu konzultuje především s manželem Robertem Nerudou, partnerem jedné z největších českých advokátních kanceláří Havel & Partners. Šéfem kampaně Nerudové je Jan Králík, který v minulosti pracoval pro iniciativu Rekonstrukce státu a byl také koordinátorem prezidentské kampaně Michala Horáčka. 

Nerudová také spolupracuje s PR manažerem Josefem Koukolíčkem, bývalým ředitelem komunikace televize Nova. Digitální komunikaci v týmu má na starosti Vilém Franěk, bývalý marketingový manažer Mall TV.

Hlavu státu budou Češi v přímé volbě vybírat začátkem příštího roku. Jako největší favorité se zmiňují expremiér Andrej Babiš (ANO) a někdejší vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, kandidaturu ale ještě oficiálně neoznámili. Podpisy nutné pro kandidaturu na prezidenta začal tento měsíc sbírat také odborový předák Josef Středula.

Celkem se chtějí o prezidentskou funkci ucházet zatím dvě desítky lidí, mezi nimi třeba podnikatel Karel Janeček, komik Miloš Knor, senátor Marek Hilšer, advokátka Klára Long Slámová, někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nebo teolog a mediální expert Ivo Mareš. Kandidaturu na prezidenta oznámil minulý týden také bývalý rektor Univerzity Karlovy, lékař Tomáš Zima.

Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně dvaceti poslanců, deseti senátorů nebo 50 tisíc občanů. Zemanovi skončí druhý pětiletý mandát začátkem března příštího roku, znovu už kandidovat podle ústavy nemůže.