Nová investice fondu Genesis Capital: ovládne strojírenskou firmu Sanborn

Plynová turbína

Plynová turbína Zdroj: sanborn

ilustrační foto
vedoucí partner Genesis Capital Jan Tauber
3
Fotogalerie

Fond Genesis Private Equity III získá významný většinový podíl ve firmě Sanborn. Ta vyrábí specializované součástky pro energetiku, petrochemii či dopravu. Spolu se vstupem fondu dojde i ke změnám v managementu, novým ředitelem se stane Aleš Tichý, informovala společnost Genesis Capital.

Fond GPEF III uskuteční svoji pátou investici za poslední dva roky. Minoritním spoluakcionářem se má stát investiční fond BDO Investment SICAV. Investice byla podepsána koncem listopadu a k dokončení má dojít v nejbližších dnech.

Sanborn vyrábí a dodává komponenty světovým výrobcům generátorů, turbín, energetickým společnostem, teplárnám nebo výrobcům dieselových motorů. Významnými klienty jsou nadnárodní strojírenské koncerny jako GE, Siemens či Alstom. V roce 2016 dosáhla společnost tržeb ve výši 437 milionů korun.

„Sanborn má velký potenciál k růstu. Své působení může rozšiřovat do nových oborů i na nové trhy,“ shodují se odcházející členové představenstva Sanbornu Anthony Zak a Milan Holub. „Jsme přesvědčeni, že fond Genesis jako nový majoritní vlastník spolu s novým vedením a s poradenskou společností BDO poskytnou společnosti podporu pro další rozvoj, který naváže na již vybudovanou pozici,“ dodává Anthony Zak.

Genesis Capital poskytuje poradenství private equity fondům, které nabízejí malým a středním podnikům v České republice a na Slovensku pomoc při financování jejich růstu a rozvoje.

Investory ve fondu GPEF III jsou převážně lokální a mezinárodní instituce a investiční společnosti jako například European Investment Fund, Česká spořitelna, Amundi Czech Republic, Kooperativa pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna.