Googlu s chytrými kontaktními čočkami pomůže Novartis

Google se poprvé spojil s framaceutickým průmyslem. Partnerství se švýcarským Novartisem mu pomůže dokončit vývoj kontaktních čoček s řadou pokročilých funkcí – od sledování tělesných funkcí až po korekci hendikepu.

Kromě své obvyklé funkce umí čočky od Googlu také sledovat hladinu cukru v krvi u diabetiků. Zařízení měří množství glukózy v slzách a zjištěná data odesílá na telefon uživatele. K tomu mu stačí mikroskopický sensor, podobně velký či a anténa tenčí než lidský vlas. Elektronika čočkách je podle Googlu tak malá, že na první pohled vypadá jen jako odlesk.

Další na řadě budou čočky po pacienty, kteří mají potíže s viděním na blízko. Novartis technologii přirovnává k automatickému ostření u fotoaparátů a předpovídá jí velký úspěch. Podle švýcarské společnosti totiž dalekozrakostí trpí 1,7 miliardy lidí na celém světě. „Je to zlatý grál v péči o zrak,“ řekl deníku Financial Times šéf Novartisu Joe Jimenez.

Za vývoj čoček bude odpovědná texaská divize Novartisu Alcon, finanční podrobnosti dohody nejdou známy. Jimenez uvedl, že pokud by čočky nebyly na trhu do pěti let, byl by „zklamán“.

Technologické firmy čekají růst

Google je tak další společností, která usiluje o větší využití mobilních technologií v medicíně. Také konkurenční Apple Samsung vyvíjejí zařízení, které sledují různé zdravotní parametry nositele. V červenci Google představil aplikaci Google Fit určenou pro uživatele operačního systému Android, která umí sledovat různé údaje o nositeli. Také Apple už představil podobnou aplikaci nazvanou HealthKit.

Novartis předpovídá, že trh nositelných zdravotních zařízení v příštích deseti letech dosáhne objemu 10 až 15 miliard dolarů. „V budoucnu půjde o velmi důležitou oblast růstu,“ uvedl Jimenez.