Amazon půjčuje svým prodejcům, aby měli vyšší zisky

Sklad Amazonu v Dobrovízi

Sklad Amazonu v Dobrovízi Zdroj: Michael Tomeš, E15

Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman
Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman
Šéf evropské distribuční sítě Amazonu Steven Harman
Sklad Amazonu v Dobrovízi
Sklad Amazonu v Dobrovízi
20
Fotogalerie

Americký internetový prodejce Amazon poskytne více investičních půjček jiným prodejcům, kteří prodávají své výrobky na jeho stránkách. Chce jim tak pomoci zvýšit tržby, z nichž má podíl. Vyplývá to z rozhovoru viceprezidenta sekce Amazon Marketplace Peeyushe Nahara s agenturou Reuters.

Jen loni podnik přidělil půjčky v objemu 1 miliardy dolarů (23,4 miliardy korun), v letech 2011 až 2015 to bylo 1,5 miliardy dolarů. Prodejci peníze použili ke zvýšení zásob, nebo nabídli své zboží na internetových stránkách Amazonu ve slevě.

Půjčky se pohybují mezi 1000 dolarů (23 400 korun) až 750 tisíc dolarů, úroky podle prodejců bývají mezi šesti až 14 procenty. Půjčku si od Amazonu zatím vzalo více než 20 tisíc maloobchodníků. Tradiční poskytovatelé úvěrů se jim je totiž od finanční krize z roku 2008 zdráhají poskytovat.

Další peníze si Amazon bere za to, že za ně vyřídí objednávku a upřednostní jejich nabídku ve vyhledávači zboží. Aby omezila riziko, má společnost přístup k firemním údajům svých prodejců v téměř reálném čase. O přidělení půjčky se rozhoduje také podle hodnocení, jaké výrobky jednotlivých prodejců dostávají od zákazníků.

Půjčky Amazon zatím poskytl prodejcům ve Spojených státech, Británii a Japonsku. Podle Nahara je plánuje nabídnout i na jiných trzích, například v Kanadě, Francii a Číně.