Automaty na vodu nevynášely, Hradec Králové je proto zruší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Hradce Králové končí s automaty na pitnou vodu, již dlouho jsou ztrátové. Z ulic zmizí po 15 letech v lednu 2013. Zájem lidí o vodu z venkovních přístrojů v posledních letech výrazně klesl.

O ukončení provozu rozhodla Královéhradecká provozní spolu se společností Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Od roku 2005 klesla spotřeba vody v automatech o více než 40 procent.

Automatů je v současnosti 11. Hradecké vodárny je po městě postupně instalovaly v letech 1995 až 1997. Pitná voda z automatů se od vody z vodovodu liší zejména svou měkkostí.

:

„Abychom mohli v budoucnu zajistit hygienickou nezávadnost prodávané vody, bylo by nutné přistoupit k nákupu nových automatů. Tato obrovská investice by několikanásobně zvýšila cenu vody v automatech. Všechna tato fakta nás tedy vedla k rozhodnutí ukončit provoz výdejních automatů,“ sdělil ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové František Barák.

Automaty byly původně zásobovány vodou z podzemních zdrojů v Třebechovicích pod Orebem. Od roku 2005, kdy byla zjištěna kontaminace zdrojů atrazinem, do přístrojů putovala voda ze zdroje Ostřetín.