Avast uzavřel miliardový obchod. Prodá podíl ve firmě Jumpshot

Avast

Avast Zdroj: Avast

Spolumajitel Avastu Pavel Baudiš
Spolumajitel Avastu Eduard Kučera
Avast
Nový technický ředitel Avastu Michal Pěchouček
Šéf Avastu Ondřej Vlček
6
Fotogalerie

Avast prodá část společnosti Jumpshot firmě Ascential. Za 35procentní podíl Ascential zaplatí 60,8 milionu dolarů (v přepočtu asi 1,4 miliardy korun). Transakce by měla být dokončena na konci srpna, podléhá ale schválení německého regulátora trhu, uvedl Ascential v oznámení. Avast si zbývajících 65 procent akcií Jumpshotu ponechá.

Strany mezi sebou ale podepíší licenční smlouvu, která Ascential opravňuje při splnění předem nastavených výkonnostních kritérií k uplatnění opce na dalších 16 procent firmy, ne však dříve, než v lednu 2021. Celková protihodnota splatná společností Ascential za obě tranše ovšem nepřesáhne 300 milionů liber (v přepočtu asi 8 miliard korun).

Jumpshot je produktem Avastu, který slouží k marketingové analýze chování spotřebitelů na internetu. Zákaznická základna společnosti Ascential by měla podle vyjádření Avastu pomoci Jumpshotu k dalšímu růstu a synergiím.

Na konci roku 2018 spravoval Jumpshot aktiva v hodnotě 12,5 milionu dolarů a vykázal čistou ztrátu před zdaněním ve výši 4,6 milionu dolarů.

„Věříme, že Ascential je ideálním partnerem, který pomůže společnosti Jumpshot přejít na další úroveň. Synergický potenciál kombinující Jumpshot s globálním dosahem společnosti Ascential, plánem produktů a zákaznickou základnou umožní společnosti Jumpshotu urychlit růst a vývoj produktů, “ uvedl k obchodu podle britského serveru Morningstar šéf Avastu Ondřej Vlček.

Ascential nebyl jediným kandidátem. "Byl to dlouhý a pečlivý proces. Setkali jsme se s množstvím různých potenciálních investorů," uvedl pro server E15 Pavel Klimeš z Avastu. 

Akcie společnosti Avast obchodované na londýnské burze v reakci na oznámení chytaného obchodu posílily o 0,8 procenta na 342,20 pencí.