Začíná platit zákaz „mentolek“. Zasáhne až 350 tisíc kuřáků

Mentolové cigarety

Mentolové cigarety Zdroj: Profimedia

Cigarety, ilustrační foto
Tabák, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Ode dneška si čeští kuřáci už nemohou koupit cigarety s mentolovou příchutí. Začíná platit česká úprava evropské směrnice zakazující jejich prodej. Podle odhadu tabákového koncernu Imperial Brands se toto omezení dotkne zhruba desetiny kuřáků, kteří „mentolky“ preferují. 

„Mluví se o konci mentolových cigaret, ale v České republice čistě mentolové cigarety kouří minimum lidí, podle našich odhadů asi dvacet tisíc,“ říká manažer Imperial Brands Bojan Stoevski. „Ovšem kapslové cigarety, u kterých si kuřák mění chuť stisknutím filtru, pravidelně kupuje až 330 tisíc lidí,“ poznamenává s tím, že převážná většina z nich je mentolových a i této alternativy klasických cigaret bez příchuti se opatření dotkne. 

Podle odhadů v Česku kouří asi 2,5 milionu lidí, nová regulace tak celkem dopadla na zhruba 14 procent z nich. 

Už dříve začal platit zakáz jiných příchutí cigaret jako vanilková nebo čokoládová, zakázány byly postupně i kusové cigarety nebo krabičky s nižším počtem cigaret než standardních dvacet. Evropské státy těmito opatřeními usilují o ztížení přístupu k cigaretám pro mladé potencionální začínající kuřáky. Zvyšuje se důraz na varování ohledně škodlivých účinků kouření, omezuje reklama na tabákové výrobky.

Opatření podle ministerstva financí nedopadají výrazněji na státní rozpočet a příjem z daní na cigarety. I když kuřáků nejspíš v populaci ubývá, případně nahrazují konvenční cigarety elektronickými cigaretami nebo vapovacími zařízeními, kontinuálně roste spotřební daň z cigaret. Nejnověji od března podražila krabička v průměru o deset korun.