Bohumínský Viadrus začal vyrábět krbová kamna, chce prorazit v zahraničí

Kamna Viadrus

Kamna Viadrus Zdroj: vseovytapeni.cz

Bohumínský výrobce kotlů a radiátorů Viadrus rozšířil řady českých výrobců krbových kamen. Prototypy krbových kamen dokončil na konci loňského roku. „Teď jsme těsně před podpisem významné zakázky na pět tisíc kusů do Norska,“ říká generální ředitel Roman Sikora.

Zatím má bohumínská firma dvě kolekce kamen. První jsou klasická krbová kamna na kusové dříví, druhá peletková s integrovaným zásobníkem peletek. „Máme v plánu tři etapy nárůstu výroby. První etapa počítá s produkcí čtyř tisíc kusů za rok. Druhá etapa už s dvanácti tisíci a třetí etapa s osmnácti tisíci krbovými kamny,“ dodává Sikora. Kdy se Viadrus dostane na plánované maximum výroby, zatím Sikora nechce odhadovat.

Hlavním trhem s krbovými kamny jsou Norsko, Dánsko, Německo, Francie a Benelux. V Norsku se prodá za rok 70 tisíc kusů tohoto typu kamen. Pořizují se také jako dekorační prvek v domácnosti. Proto Viadrus zaměstnává na plný úvazek designéra, který má s konstrukcí krbových kamen desítky let zkušeností.

Podobu krbových kamen určují dva trendy. Buď je celý design z plechu a doplňují ho přikládací dvířka, která jsou zpravidla skleněná v litinovém nebo plechovém rámu, nebo jde o plech, na němž jsou dekorační prvky z kamene. „Protože jsme slévárna, komponujeme do výrobku ještě litinové prvky. Takže hořák a primární přikládací dvířka, kterými se zavře spalovací prostor, jsou litinové,“ vysvětluje Sikora.

Od nové výrobkové řady si Viadrus slibuje další růst tržeb. Loni firma utržila 1,8 miliardy. Kotle se na tomto výsledku podílely 1,3 miliardy. Zbytek tvořil prodej litinových radiátorů nebo zakázková výroba litinových odlitků. V Česku Viadrus prodá jen zhruba 18 procent kotlů. Zbytek vyváží především do zemí střední a východní Evropy. Jen středoevropské státy se na tržbách podílely z 35 procent. Z východní Evropy jsou silným trhem pobaltské státy.