ČEZ cílí na Vietnamce, otevře pobočku v Sapě

ČEZ

ČEZ Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Energetická společnost ČEZ hodlá získat nové zákazníky mezi Vietnamci. V sobotu proto otevře prodejnu v pražské tržnici Sapa, která patří k centrům tuzemské vietnamské komunity. Sjednání dodávek elektřiny a plynu zde bude nabízet ve vietnamštině. V tržnici podobnou prodejnu loni na podzim otevřel mobilní operátor Vodafone, objednávky ve vietnamštině od letoška umožňují velkoobchody Makro Cash & Carry.

O nové zákazníky v Česku usilují více než dvě desítky firem. Za první tři čtvrtletí podle Operátora trhu s elektřinou (OTE) přešlo k jinému obchodníkovi s elektřinou přes 299 tisíc zákazníků a dodavatele plynu změnilo 241 tisíc zákazníků. Letos se ale počet přechodů k jiným dodavatelům elektřiny zpomalil a počet změn za tři čtvrtletí je nejnižší za poslední tři roky.

„Velké procento zákazníků z řad vietnamské komunity stále ještě řeší jazykovou bariéru,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Pavel Hlavinka. Očekává, že prodejna v tržnici Sapa ročně vyřeší tisíce zákaznických požadavků. Prodejna bude fungovat jako partnerská, řídit ji bude vietnamský podnikatel.

Lidé z Vietnamu jsou po Ukrajincích a Slovácích třetí největší skupinou cizinců v Česku. Na konci června jich v Česku legálně pobývalo 57 200, z nich 41 500 trvale. Podle zjištění sociologů skoro dvě třetiny Vietnamců nad 15 let žijí v Česku déle než šest roků.