Čínský export vzrostl téměř o polovinu, zbrzdit ho však může Trumpova politika

Čína, export

Čína, export Zdroj: profimedia.cz

Vývoz z Číny v únoru nečekaně prudce vzrostl, což naznačuje, že ekonomický růst země zůstává silný navzdory zhoršujícím se obchodním vztahům se Spojenými státy. Zpráva čínského celního úřadu ukázala, že vývoz ze země v únoru stoupl o 44,5 procenta na 171,6 miliardy dolarů (3,5 bilionu korun). Růst byl nejvyšší za tři roky a zrychlil z lednových 11,1 procenta. Dovoz se zvýšil jen o 6,3 procenta na 137,8 miliardy dolarů a naopak zpomalil z 36,9 procenta v předchozím měsíci.

Analytici, kteří čekali zvýšení vývozu o 13,6 procenta, upozorňují, že údaje v prvních dvou měsících roku jsou často zkreslené kvůli různému načasování lunárního nového roku. Nicméně silné jsou i údaje za první dva měsíce roku, které často ekonomové používají pro lepší obrázek vývoje. Za dva měsíce se vývoz zvýšil o 24,4 procenta.

Zpomalení růstu dovozu v únoru zřejmě odráží neobvykle vysoký růst v předchozím měsíci, a nebude tak signálem oslabení domácí poptávky. Vysoký růst dovozu v lednu způsobily hlavně komodity, kterými se firmy zásobily před očekávaným dlouhým volnem kvůli oslavám nového roku.

Přebytek obchodní bilance v únoru stoupl 33,74 miliardy dolarů z lednových 20,35 miliardy dolarů. Za leden a únor přebytek vzrostl meziročně o 43,6 procenta na 54,32 miliardy dolarů.

Vývoz z Číny prudce roste, mimo jiné i díky rozkvětu globálního obchodu. Export je tak jedním z hlavních pohonů ekonomického růstu země. V loňském roce se hrubý domácí produkt zvýšil o 6,9 procenta.

Vývoz z Číny nyní ohrožují ochranářské snahy amerického prezidenta Donalda Trumpa. Očekává se, že dnes nebo v pátek oficiálně podepíše zavedení dovozních cel na ocel a hliník, které mají omezit hlavně levný dovoz, zvláště z Číny. Opatření by měla vstoupit v platnost do dvou měsíců, ekonomové však neočekávají, že by měla na Čínu okamžitý dopad. Čína již výrazně omezila svůj vývoz ocele do USA a vývoz hliníku má na celkovém vývozu z Číny velmi malý podíl, řekla agentuře Reuters ekonomka ING Iris Pangová.