Do velkých prodejen vyrazí o svátku jen inspektoři

Česká obchodní inspekce (ilustrační foto, ČTK)

Česká obchodní inspekce (ilustrační foto, ČTK) Zdroj: CTK

Česká obchodní inspekce bude v pátek kontrolovat uzavření velkých prodejen, zaměří se na obchodníky, kteří avizovali, že se budou snažit zákon obejít. Nejvíc inspektorů bude v terénu v Praze. 

Obchodní řetězce posilují směny na čtvrtek, kdy čekají nápor zákazníků. "Každý regionální inspektorát bez výjimky bude mít v terénu minimálně jednu dvojici inspektorů. Zároveň plánujeme nasadit víc dvojic právě v regionech, kde má informace o chystaném porušení zákazu prodeje," řekl  mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Za porušení zákazu obchodníkům hrozí pokuta až do milionu korun. ČOI s provinilci může zahájit správní řízení, obchody ale zavírat podle Fröhlicha nebude.

Otevřeny zůstanou 28. října například výdejní místa Alza.cz, s výjimkou Kladna, Příbrami, Děčína a Frýdku-Místku. Také hračkářství Hamleys v centru Prahy bude otevřeno, hračky ale prodávat nebude.

 

Nakoupit bude možné také v šesti obchodech Albert. Podle vyjádření řetězce splňují výjimky stanovené zákonem malé supermarkety v těsné blízkosti metra Anděl, Muzeum, Můstek a Náměstí Míru v Praze a dále pak hypermarket Albert na autobusovém nádraží v Českých Budějovicích.

Inspekce ale řetězce upozornila, že výjimka ze zákona pro obchody na letištích či železničních stanicích se nevztahuje na prodejny umístěné ve stanicích metra. "Stanici metra nelze chápat jako železniční stanici, neboť na železniční stanici jsou kladeny odlišné požadavky než na stanici metra, a to na základě vyhlášky ministerstva dopravy," píše na webu inspekce.

Ve čtvrtek obchodní řetězce čekají zvýšený nápor zákazníků. "Učinili jsme řadu opatření, abychom zamezili případným frontám u pokladen. Dané směny jsme posílili personálně," uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková. Také Tesco plánuje posílení směn.