IKEA musí kvůli špehování zaměstnanců platit milionovou pokutu

Kauza se týká francouzské pobočky IKEA (ilustrační foto).

Kauza se týká francouzské pobočky IKEA (ilustrační foto). Zdroj: E15 Michael Tomeš

Francouzská pobočka nábytkářské společnosti IKEA musí zaplatit pokutu milion eur (asi 25 milionů korun) za špehování zaměstnanců, rozhodl francouzský soud. Vinným soud shledal i bývalého generálního ředitele pobočky Jeana-Louise Baillota, kterého odsoudil k dvouletému vězení s podmínkou a pokutě ve výši 50 tisíc eur (1,2 milionu korun). Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

Baillot i pobočka švédského nábytkářského giganta se provinili "shromažďováním osobních údajů podvodným způsobem", uvedl soud. Prokuratura původně požadovala vyšší tresty, v případě společnosti pokutu dva miliony eur.

IKEA byla obviněna ze špehování svých zaměstnanců v průběhu několika let a narušování jejich soukromí mimo jiné získáváním výpisů z bankovních účtů nebo sledováním zaměstnanců za pomocí falešných pracovníků, kteří vedení podávali zprávy.

Obvinění se týkala let 2009 až 2012. Prokuratura však uvádí, že podobnou taktiku pobočka začala používat už na začátku tohoto tisíciletí.

"(Francouzská) pobočka IKEA tyto praktiky silně odsoudila, omluvila se a zavedla akční plán s cílem zabránit tomu, aby se věc opakovala," uvedla společnost v reakci na verdikt soudu. Nyní jej podle prohlášení studuje, aby ověřila, zda není nutné přijmout ještě další opatření.

Podívejte se na video:

Video placeholde
Ikea: zajímavosti, které jste nevěděli o švédském gigantovi • Videohub

Kromě firmy a Baillota je při přelíčení, které začalo po dlouholetém vyšetřování letos v březnu, obviněno dalších 14 fyzických osob včetně vedení, policistů či zaměstnanců bezpečnostní agentury, která měla prověřovat minulost a styky zaměstnanců IKEA a uchazečů o práci v obchodech po celé Francii.

Podle obvinění firma sledovala i některé zákazníky. Když se kauza v roce 2012 dostala na veřejnost, IKEA obměnila část vedení a změnila vnitřní politiku, píše Reuters.